Pes na reťazi žije biedny život, chcú ho zákonom upraviť

TA3 SITA
1.10.2019 14:52

Slovenská národná strana chce novelou zákona o veterinárnej starostlivosti zakázať držanie psov na reťazi. Výnimkou má byť len krátky čas nevyhnutný na kŕmenie, čistenie, vyšetrenie, ošetrenie alebo inú aktivitu potrebnú na zabezpečeniu pohody zvieraťa a ochrany jeho zdravia.

Pes na reťazi žije biedny život, chcú ho zákonom upraviť
SITA/Marko Erd (ilustračné foto)

Návrh predložila parlamentu koncom septembra poslankyňa Eva Antošová a pripravovala ho spolu so Slobodou zvierat. Cieľom je zabrániť týraniu a utrpeniu psov priviazaných na reťaziach. „Ide o vyústenie dlhoročných snáh, kampaní a petície Slobody zvierat. Petíciu požadujúcu zákaz držania psov na reťazi podpísalo viac ako 50-tisíc občanov Slovenska a pred pár týždňami sme ju odovzdali ministerstvu pôdohospodárstva SR,“ uviedla Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

„Za prostriedok na uväzovanie sa považuje najmä reťaz, vôdzka, šnúrka, ale aj iný obdobný prostriedok, ktorým môže byť remeň, drôt a podobne,“ uvádza predkladateľka Antošová zo SNS. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. januára 2022. Parlament sa ňou bude zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 15. októbra.

Sloboda zvierat argumentuje, že celý život psa na reťazi sa zužuje na niekoľko metrov. „Často nemá ani len búdu, žiadne mentálne a fyzické podnety ani sociálny kontakt. Trpí nudou, strachom či osamelosťou. Reťaz mnohokrát zmení aj psa s mierumilovnou povahou na agresívne zviera nebezpečné pre svoje okolie alebo, naopak, na ustráchaného jedinca so sebadeštrukčným správaním. Okrem psychickej pohody prichádzajú psy na reťazi aj o zdravie a fyzickú kondíciu - biedna výživa, zlá hygiena, reťaz vrastená bolestivo do krku, neliečené zranenia a choroby,“ popisuje Sloboda zvierat následky držania psa na reťazi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok