Šefčoviča grilujú. Ako prvý predstúpil pred europoslancov

TA3 TASR
30.9.2019 15:02

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič predstúpil v Bruseli ako prvý z dezignovaných členov budúcej Európskej komisie pred poslancov Európskeho parlamentu v rámci procesu verejného vypočúvania.

Na niektoré otázky už odpovedal

Vypočúvaniu predchádzala písomná komunikácia, v rámci ktorej musel odpovedať na otázky členov Výboru pre ústavné veci, Výboru pre právne veci, Výboru pre petície a Výboru pre priemysel, výskum a energetiku. V písomnej časti musel najskôr odpovedať na všeobecné otázky týkajúce sa jeho motivácie, osobnej kvalifikácie a skúseností potrebných pre výkon funkcie eurokomisára. Šefčovičovi bola pridelená agenda medziinštitucionálnych vzťahov a strategického dohľadu.

V konkrétnejšej rovine musel objasniť, ako si predstavuje spoluprácu s EP, pričom europoslancov zaujímal jeho názor na právo EP prekladať legislatívne iniciatívy a právo vyšetrovať rôzne kauzy. Zákonodarnú iniciatívu prisľúbila poslancom Ursula von der Leyenová krátko po potvrdení do funkcie budúcej šéfky EK. V oblasti vyšetrovania je EP veľmi aktívny, čo zistili aj Slováci po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď sa viacero vyšetrovacích komisií EP zaujímalo o priebeh vyšetrovania tejto kauzy a tiež o problémy spojené s čerpaním agrodotácií.

Komisia má rýchlejšie reagovať

Poslanci Šefčovičovi pripomenuli, že EK by mala oveľa rýchlejšie reagovať na podnety poslancov EP a to hlavne z najvyššej politickej úrovne, z kolégia komisárov, čo by malo potvrdiť osobitné partnerstvo medzi oboma inštitúciami. Značný priestor mala otázka týkajúca sa lepšej regulácie pri tvorbe európskeho práva. Odpovedať musel aj na otázky spojené s umelou inteligenciou, kde existujú obavy spojené s praktickými dôsledkami nástupu UI pre súčasné modely zamestnania, vzdelávania a podnikateľskú činnosť.

V neposlednom rade musel odpovedať na otázky spojené s nárastom petícií občanov EÚ, ktorí nie sú spokojní s uplatňovaním alebo vykonávaním právnych predpisov Únie. Väčšina dezignovaných eurokomisárov dostala po päť písaných otázok, Šefčovič musel odpovedať na súbor osem otázok s rôznymi podotázkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok