Sulík vymenil zakladateľov SaS za Miku, reagovali Galko a Rajtár

TA3 SITA
30.9.2019 14:57

Poslanci strany Sloboda a Solidarita okolo Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára ponúknu inú alternatívu kandidátky, než predstavil predseda strany Richard Sulík. Členovia Demokratického jadra SaS o tom informovali na tlačovej besede.

Ponúknu vlastnú kandidátku

„Sulík vymenil ľudí, ktorí stranu zakladali, budovali, predstavovali jej program a bojovali proti mafii a korupcii. Vymenil týchto ľudí za Václava Miku, ktorý bol nominantom Ficovho Smeru-SD na riaditeľa RTVS. Takáto strana nemá veľkú šancu vo voľbách," povedal Rajtár. Definitívnu kandidátku schváli nominačný kongres strany 5. októbra v Jasnej.

Demokratické jadro založila skupina ľudí, ktorá sa nezúčastnila na mimoriadnom kongrese 7. septembra. Pre nesúhlas so spôsobom, akým bol zvolaný, sa na ňom nezúčastnili podpredsedovia SaS Ľubomír Galko, Jana Kiššová, predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová či poslanci Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka. „Nie sme žiadni vzbúrenci. Sme ľudia, ktorí patria ku konštruktívnym vnútrostraníckym kritikom," povedal Galko s tým, že takíto ľudia by mali byť v každej demokratickej strane. Podľa Galka hrozí, že ak sa nedohodnú na kompromise, strana môže vypadnúť z parlamentu.

Podľa poslanca NR SR Radoslava Pavelku voliči SaS očakávajú, že strana bude v budúcej vládnej koalícii a získa čo najviac percent hlasov voličov. „Myslíme si, že na kandidátke musia byť všetky relevantné mená, ktoré sú telom a dušou SaS," dodal Pavelka.

Sulík ponúkol miesto aj Kiššovej

Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej besede predstavil svoj návrh kandidátky do parlamentných volieb 2020. Povedie ju Sulík. Číslom dva je v jeho návrhu europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Miesto číslo tri je neobsadené. Sulík dúfa, že túto pozíciu prijme Jana Kiššová. V prvej pätnástke kandidačnej listiny SaS sú navrhnutí aj Branislav Gröhling, Alojz Baránik, Jana Cigániková, Peter Cmorej, Karol Galek, Martin Klus, Václav Mika, Juraj Druba, Jarmila Hargašová, Anna Zemanová, Peter Osuský a Ondrej Dostál. Sulík ešte vo štvrtok 26. septembra oznámil, že na svoju kandidátku nedá poslancov okolo Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára.

Jana Kiššová reagovala na Sulíkovú ponuku na sociálnej sieti Facebook. Vo svojom statuse uviedla, že v zásadných veciach, akou je táto, nemení svoje názory. „Sú pre mňa otázkou hodnôt a princípov. Ak na kandidátke SaS, ktorú sme spolu budovali, nie je miesto pre kľúčových SaSkárov, najväčších bojovníkov proti korupcii a mafii, nie je tam miesto ani pre mňa. Neviem si predstaviť, ako by som presviedčala našich voličov, že to s bojom proti mafii a oligarchov myslíme vážne. Je mi to nesmieme ľúto, že Richard Sulik dnes, po 10 rokoch budovania strany, ju takto rozčesol," napísala Kiššová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok