Priestupok sa nestal. Zastavili konanie v ďalšej Babišovej kauze

TA3 TASR
30.9.2019 09:01

Stredočeský krajský úrad minulý týždeň právoplatne zastavil priestupkové konanie s premiérom Andrejom Babišom týkajúce sa jeho možného konfliktu záujmov. Denníku Právo to potvrdil Babišov právny zástupca Václav Knotek.

Priestupok sa nestal. Zastavili konanie v ďalšej Babišovej kauze
TASR/AP

Politik, ktorý vlastní médiá

Český predseda vlády pôvodne hneď dvakrát dostal od úradu mesta Černošice, pod ktorý podľa bydliská patrí, pokutu 200.000 korún (7700 eur). Podľa tamojších právnikov porušuje zákon tým, že ako vrcholový politik zároveň vlastní celoštátne médiá.

Nadriadený úrad však najprv rozhodnutie Černošíc zrušil a nariadil znovu prerokovať. Lenže keď 5. augusta mesto podľa zistení Práva rozhodlo o veci prakticky totožne a Babišovi dalo znovu pokutu 200.000 korún, tentoraz odvolací orgán konanie rovno zastavil, a to definitívne.

Zastavili aj Čapí hnízdo

Premiér Babiš sa teda počas niekoľkých týždňov dočkal skončenia oboch káuz, ktoré voči nemu úrady viedli. Najprv 30. augusta Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe právoplatne zastavilo jeho trestné stíhanie v prípade Čapí hnízdo, teraz krajskí úradníci urobili to isté vo veci správneho konania.

"Krajský úrad rozhodol 26. septembra, teda vo štvrtok, a to konanie zastavil, pretože sa priestupok nestal," povedal pre Právo Knotek. Podľa neho sa nepreukázalo, že by Babiš ovládal mediálne spoločnosti. Premiér totiž vo februári 2017 holding Agrofert, pod ktorý tieto firmy spadajú, uložil do zvereneckého fondu, aby sa vyrovnal so zákonom o konflikte záujmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok