Prezident sa poklonil Maovi. Čína si pripomína vznik republiky

TA3 TASR
30.9.2019 08:47

Čínsky prezident Si Ťin-pching a ďalší vrcholní predstavitelia krajiny si uctili pamiatku Mao Ce-Tunga, zakladateľa Čínskej ľudovej republiky, ktorá si v utorok pripomína 70. výročie založenia.

Prezident sa poklonil Maovi. Čína si pripomína vznik republiky
SITA/AP

Prezident sa trikrát poklonil pred Maovou sochou v zakladateľovom mauzóleu na pekinskom Námestí nebeského pokoja. Si Ťin-pching takisto vystúpil k neďalekému Pamätníku ľudových hrdinov, aby im prejavil úctu pri príležitosti Dňa mučeníka. Týmto sviatkom, zavedeným v roku 2014, si Číňania pripomínajú ľudí, ktorí položili životy v boji za svoju krajinu.

Čína v utorok v deň výročia usporiada najväčšiu vojenskú prehliadku vo svojich. Oznámil to koncom augusta Cchaj Č'-ťün, námestník riaditeľa vládneho úradu pre vojenské prehliadky. Na manifestácii sa má zúčastniť 15.000 vojakov, viac ako 160 lietadiel a 580 kusov vojenskej techniky. Celoštátne oslavy majú poukázať na zmenu, ktorú Čína dosiahla od prechodu zo zbedačenej krajiny - postihnutej inváziou Japonska počas druhej svetovej vojny a následnou občianskou vojnou - na druhú najväčšiu svetovú ekonomiku.

Komunistický vodca Mao Ce-tung vyhlásil založenie Čínskej ľudovej republiky 1. októbra 1949 po víťazstve v občianskej vojne, kde bojoval proti nacionalistom, ktorí sa následne utiahli na ostrov Taiwan. Mao zomrel v roku 1976.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok