Grécka cesta či falošný poplach? Poslanci hovorili o rozpočte

TA3 TASR
29.9.2019 13:52

Konkrétne čísla deficitu verejných financií na tento aj budúci rok budú jasné z návrhu rozpočtu, ktorý má minister financií predstaviť do 15. októbra. O nich potom môžeme reálne diskutovať, upozornil v našej relácii V politike predseda parlamentného finančného výboru Róbert Puci zo strany Smer-SD.

Podľa Puciho bude všetko udržateľné

“Pokiaľ bude budúcoročný deficit okolo 0,5 % HDP, myslím, že nič strašné sa nedeje. Nespadneme do žiadneho krízového pásma a bude to všetko udržateľné,” zdôraznil. Odvolal sa tak na orientačný údaj, ktorý prezentoval minister financií Ladislav Kamenický.

Na tento rok bol pôvodne plánovaný vyrovnaný rozpočet, v súčasnosti sa hovorí o deficite okolo 1 % HDP. “Slovensko sa na ceste za vyrovnaným rozpočtom vykoľajilo, ideme gréckou cestou,” vyhlásil poslanec opozičného OĽANO Eduard Heger. Vláda podľa neho nevedela hospodáriť ani doteraz, v ekonomicky dobrých časoch, a teraz to bude iba horšie.

Priestor na získanie dodatočných príjmov v rozpočte vidí v lepšom výbere dane z pridanej hodnoty, lepšom verejnom obstarávaní a čerpaní eurofondov. “Mali by sme prijímať opatrenia, ktoré by nemali byť len konzumom, ale impulzom do ekonomiky,” doplnila šéfka hospodárskeho výboru parlamentu Jana Kiššová zo SaS.

Minister financií už oslovil všetky rezorty, aby ešte tento rok hľadali úspory v celkovej výške 200 miliónov eur. Podľa Puciho je tento cieľ reálny. “Každý z ministrov si musí vstúpiť do svedomia a musí vedieť, kde sú tie možnosti v rámci šetrenia, ktoré vedia využiť... Predpoklad na ušetrenie 200 miliónov eur tento rok je,” vyhlásil s tým, že detaily by mal po diskusii v rámci koalície odprezentovať minister financií.

Sárközy chce dať na radu odborníkov

Podľa Kiššovej nie je ani v čase spomaľovania ekonomiky dôvod na paniku. “Je najvyšší čas prijať rozumné opatrenia, aby dopady neboli až také negatívne,” upozornila s tým, že pomalší rast sa očakáva už dlhodobo a súčasná vláda sa na to nijako nepripravila. “Ako to dopadne závisí od toho, ako sa na to pripravíme. V dobrých časoch si máme robiť rezervu na zlé časy,” vytkla vláde.

Poslankyňa za koaličný Most-Híd Irén Sárközy podľa vlastných slov nevidí presne do jednotlivých rezortov a aké sú ich možnosti šetrenia. “Ale naši ministri sú za to zodpovední a berú to veľmi vážne,” zdôraznila. Vyzdvihla tiež fungovanie odborných útvarov a inštitúcií, ako je Útvar hodnoty za peniaze, Inštitút finančnej politiky či Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. “Je úlohou politikov, aby sme počúvali odborníkov. Je to pre nás určite výzva,” konštatovala. Výzvou do budúcnosti je podľa nej aj príprava na starnutie obyvateľstva, zlepšovanie školstva či zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok