Muž sa priznal k plánu zaútočiť na Pentagon modelom lietadla

SITA
21.7.2012 11:17

Muž bangladéšskeho pôvodu mal k dispozícii jeden približne dvojmetrový model na diaľku ovládanej stíhačky typu F-86 Sabre, ktorý dokáže vyvinúť rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu.

Muž sa priznal k plánu zaútočiť na Pentagon modelom lietadla

Dvadsaťšesťročný muž z amerického štátu Massachusetts sa v piatok priznal k svojmu zámeru zaútočiť na washingtonské budovy Pentagonu a Kapitolu prostredníctvom diaľkovo riadených modelov lietadiel. Rezwan Ferdaus pred bostonským súdom akceptoval 17-ročný trest, na ktorom sa dohodli obhajoba s prokuratúrou. Muž ešte minulý rok odmietal všetkých šesť obvinení, ktoré voči nemu vzniesli. Ferdasovi za ne hrozil až 35-ročný pobyt za mrežami, výmenou za priznanie prokuratúra štyri obvinenia stiahla a trest znížila o polovicu.

V čase minuloročného zadržania mal syn rodičov bangladéšskeho pôvodu k dispozícii jeden približne dvojmetrový model na diaľku ovládanej stíhačky typu F-86 Sabre, ktorý dokáže vyvinúť rýchlosť až 160 kilometrov za hodiny. Model navádzaný systémom GPS chcel údajne chcel vybaviť výbušninami a zaútočiť na budovu amerického ministerstva obrany a parlamentu.

Ferdasa zatkli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v preoblečení, ktorých zatknutý považoval za členov teroristickej organizácie al-Kájda. Tí mu mali okrem granátov a automatických strelných zbraní doniesť aj plastické trhaviny pre jeho model. Zamaskovaným agentom FBI sa mal zdôveriť s plánom "uťať hlavu" Pentagonu a zabiť "neveriacich nepriateľov Alaha".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok