Najväčšia reforma zdravotníctva pôjde do NR SR ešte pred voľbami

TA3 SITA TASR
27.9.2019 09:42

Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období.

"Dlho sme riešili s pani ministerkou, či máme alebo nemáme s reformou ísť do parlamentu, či máme alebo nemáme urobiť všetko preto, aby tá reforma nezastala na niekoľko mesiacov. Prišli sme k záveru, že túto najväčšiu reformu slovenského zdravotníctva schválime a tento materiál do parlamentu pošleme," vyhlásil premiér Peter Pellegrini.

V prípade stratifikácie, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, by išlo o najväčšiu zmenu v lôžkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku za posledných 15 rokov.

Premiér poukázal na to, že ak by v parlamente reforma začala nadobúdať iné ako navrhnuté "kontúry", on aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská môžu materiál z rokovania stiahnuť. Upozornil tiež, že reforma neznamená zatváranie nemocníc. Cieľom novely je podľa rezortu najmä zlepšenie kvality a podmienok poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov, pri zachovaní potrebnej dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Vláda sa už reforme nemocníc venovala. Kabinet 21. augusta schválil návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý pôvodne obsahoval aj reformu nemocníc. Ministri však stratifikáciu zo zákona napokon vypustili a v rámci novely prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti následne parlament počas rokovania na septembrovej schôdzi presunul na októbrovú schôdzu. Ako v pléne uviedol predsedajúci schôdze Béla Bugár, o preloženie novely zákona na nasledujúci schôdzu písomne požiadala Kalavská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok