USA pomôžu Saudom s obranou, posielajú im vojakov i techniku

TA3 TASR
27.9.2019 00:18

Spojené štáty oznámili vyslanie 200 svojich vojakov, ako aj rakiet Patriot do Saudskej Arábie. Úlohou amerických vojakov a techniky je pomôcť pri obrane Saudskej Arábie v dôsledku útokov, ktorých terčom boli tamojšie ropné zariadenia a ktoré sa pripisujú Iránu.

USA pomôžu Saudom s obranou, posielajú im vojakov i techniku
SITA/AP (ilustračné foto)

Ako informovala agentúra AFP, americké ministerstvo obrany uviedlo, že misia vyslaná do Saudskej Arábie bude zahŕňať jednu batériu rakiet typu zem-vzduch spolu so štyrmi radarmi Sentinel používanými pre systémy protivzdušnej obrany a raketovej obrany. Okrem toho pripravené budú ďalšie dve batérie Patriot a jeden systém na zachytenie balistických rakiet THAAD, uviedol hovorca Pentagónu Jonathan Hoffman.

Hoffman dodal, že cieľom misie je posilniť protivzdušnú a raketovú obranu saudskoarabského kráľovstva (...) a už aj tak významnú prítomnosť amerických síl v regióne. Ako poznamenal Hoffman, rozhodnutie bolo prijatí na žiadosť saudskoarabských orgánov. "Je dôležité podotknúť, že tieto kroky sú prejavom našej oddanosti regionálnym partnerom, (záväzku) k bezpečnosti a stabilite na Blízkom východe," dodal hovorca Pentagónu. Zdôraznil, že Spojené štáty očakávajú, že aj ostatné krajiny "prispejú k medzinárodnému úsiliu o posilnenie saudskoarabskej obrany."

Podľa názoru USA za kombináciou robotických a raketových útokov zo 14. septembra je Irán. Pri útokoch boli vážne poškodené dve ropné zariadenia, čo Saudskú Arábiu - kľúčového dodávateľa ropy - donútilo znížiť produkciu. Irán odmietol zodpovednosť za útoky a jeho prezident Hasan Rúhání vo štvrtok vyzval USA a ďalšie krajiny, aby poskytli dôkazy pre svoje obvinenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok