OSN predlžila mandát pozorovateľov V Sýrii o posledných 30 dní

SITA, TA3
20.7.2012 22:39

Členovia Bezpečnostnej rady OSN sa v piatok jednomyseľne zhodli na 30-dňovom predlžení nezávislej pozorovateľskej misie v Sýrii (UNSMIS). Rezolúcia z dielne Veľkej Británie však hovorí o poslednom predlžení misie, ktorá pozastavila svoju činnosť v júni pre stupňujúce sa násilie v blízkovýchodnej krajine.

Rusko sa síce pre nátlak západných krajín vyhrážalo odmietnutím návrhu, ruský veľvyslanec pri OSN však rezolúciu nakoniec podporil. Predlženie misie prichádza krátko pred vypršaním predošlého 90-dňového mandátu. Rezolúcia podmieňuje pokračovanie misie "ukončením používania ťažkých zbraní a znížením úrovne násilia", čo umožní 300 neozbrojeným pozorovateľom a 100 civilistom vykonávať ich poslanie.

V Sýrii už takmer 17 mesiacov pokračuje povstanie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada. Strety medzi ozbrojenými skupinami a armádou si podľa štatistiky exilových aktivistov vyžiadali už viac ako 17-tisíc obetí. Snahy o nájdenie diplomatického riešenia a dodržiavanie prímeria zlyhávajú. Rezolúcie BR OSN z dielne Západu namierené výlučne proti al-Asadovmu režimu dlhodobo blokujú Čína a Rusko, vo štvrtok sa tak stalo po tretí raz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok