Namiesto vyrovnaného rozpočtu podľa RRZ stále hrozí vyšší deficit

TA3 SITA
26.9.2019 10:12

Objem rizík tohtoročného rozpočtu sa v septembri podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť takmer nezmenil. Analytici rozpočtovej rady tak naďalej odhadujú, že po ich naplnení by schodok verejných financií mohol dosiahnuť až 1,2 % hrubého domáceho produktu, kým podľa schváleného rozpočtu by malo byť hospodárenie verejnej správy v tomto roku už vyrovnané.

Namiesto vyrovnaného rozpočtu podľa RRZ stále hrozí vyšší deficit
TASR/Henrich Mišovič (ilu)

Samotná suma vyčíslených rizík sa oproti augustu zvýšila iba o 1 mil. eur na 1,139 mld. eur. Taký deficit tak podľa rady môže Slovensko dosiahnuť, keď vláda neprijme dodatočné opatrenia. "Riziká pre saldo vyplývajú najmä z nadhodnotených nedaňových príjmov, podhodnotených výdavkov samospráv a vyššieho rastu výdavkov v sociálnej oblasti," uvádza sa v rozpočtovom semafore rozpočtovej rady.

Analytici rady zároveň konštatujú, že zhoršenie výhľadu ekonomického vývoja, ktoré je zapracované v odhade, nemá na saldo rozpočtu verejnej správy v tomto roku zásadný vplyv. Najvyššie riziko očakávajú pri nedaňových príjmoch, kde sa odhaduje výpadok vyše 400 mil. eur. Ide napríklad o príjem z dividend či z predaja emisných povoleniek. Rozpočtu nepomôže ani hospodárenie samospráv, na ktoré vplýva najmä rast výdavkov na mzdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok