Zadržali funkcionárov NAKA, ide o spoluprácu s Kočnerom

TA3 SITA TASR
26.9.2019 09:54

Pre údajnú spoluprácu s Marianom Kočnerom zadržali funkcionárov NAKA - bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova a zástupcu riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milana Mihálika.

Zadržali spolu tri osoby

O akcii Inšpekcie ministerstva vnútra informovali Denník N a portál nastope.sk"Dôvodom zadržania majú byť nezákonné lustrácie novinárov, medzi ktorými mal byť aj zavraždený Jána Kuciak," napísal portál s tým, že mu informáciu potvrdili dva nezávislé zdroje. „V súvislosti s vyšetrovaním takzvaných lustrácií dnes príslušníci Úradu inšpekčnej služby zadržali tri osoby. V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedli z rezortu vnútra.

V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roku pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.

Lustrovali novinárov vrátane Kuciaka

Novinára Kuciaka pár mesiacov pred jeho vraždou podľa medializovaných informácií lustrovali v databáze na policajnom prezídiu. Vorobjov v tejto súvislosti vypovedal na polícii. Najprv údajne povedal, že postupoval na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara, potom podľa Denníka N zmenil výpoveď. Pri lustrácii policajt o občanovi zisťuje základné údaje – kde býva, aké má rodinné pomery, či má auto alebo či napríklad vlastní zbraň.  

Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre - údajne o Vorobjovových tvrdeniach, ktoré označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

Poslanec SaS Jozef Rajtár vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok