Exposlankyni prokuratúra zablokovala dom. Neadekvátne, reaguje

TA3 TASR
25.9.2019 16:34

Niekdajšej poslankyni národnej rady za Smer-SD, obvinenej v kauze agrodotácií, Ľubici Roškovej uvalil Úrad špeciálnej prokuratúry plombu na jej rodinný dom a pozemok. Ľubica Rošková tento postup považuje za neadekvátny. Tvrdí, že sa nezbavuje majetku, povedala.

Exposlankyni prokuratúra zablokovala dom. Neadekvátne, reaguje
SITA/Diana Černáková

Nesúhlasí s výškou škody

Na zablokovanie majetku upozornil denník Korzár. "Chcem zdôrazniť, že žiadne moje kroky neviedli k tomu, aby som sa účelovo zbavovala majetku, ani som to nikdy nemala v úmysle," hovorí exposlankyňa. Podľa svojich slov sa nikdy nebránila uhradiť škodu, avšak nesúhlasí s jej výškou. „Proti uzneseniu som podala sťažnosť," uzavrela Rošková na margo úkonu ÚŠP.

„Okamžite po tom, ako sa objavili podozrenia, že firma Agro Porúbka získavala priame platby na neoprávnené plochy, začali sme tieto informácie preverovať, vykonali sme hĺbkové kontroly, podali trestné oznámenie a odvtedy intenzívne spolupracujeme s orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Pripomenula, že výsledkom kontrol je nielen obvinenie, ale aj zablokokovanie majetku.

Podľa Matečnej má Slovensko jeden z najpresnejších systémov v rámci Európskej únie a robí najviac kontrol priamych platieb priamo na mieste. "Napriek tomu sa na Slovensku našli špekulanti, ktorí dokázali hrubo zneužiť systém podpôr v agrosektore a spáchali subvenčný podvod. Nech je tento prípad varovaním pre všetkých, ktorí by sa chceli uchýliť k podobným praktikám," zhrnula ministerka.

Dotácie na pozemky, ktoré nevlastní

Rošková čelí obvineniu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu. Firma exposlankyne Agro Porúbka mala podľa medializovaných informácií poberať agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje.

Na základe podozrení v médiách skontrolovala Pôdohospodárska platobná agentúra v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti a identifikovala konkrétne plochy. Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok