Šéfom úradu na ochranu whistleblowerov chce byť deväť ľudí

TA3 TASR
25.9.2019 14:53

Na post predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti sa prihlásilo 11 uchádzačov. Komisia vybrala do ďalšieho výberového konania deväť záujemcov. Informovali o tom z tlačového odboru Úradu vlády.

Šéfom úradu na ochranu whistleblowerov chce byť deväť ľudí
SITA/AP (ilu)

Verejné vypočutie kandidátov by sa malo konať 23. a 24. októbra. Voľba sa bude opakovať, pretože parlament dosiaľ predsedu nevybral. Kandidátmi sú Viktor Pokojný, Rastislav Šaling, Tomáš Jacko, Daniel Krošlák, Tibor Draskoczy, Jozef Stopka, Martin Rajňák a Michal Buraľ. Na post predsedu kandiduje aj Zuzana Dlugošová, ktorú parlament nezvolil v prvej voľbe v júni.

Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť. Jeho zriadenie priniesol nový zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti 1. marca tohto roka.

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou. Jej úlohou bude poskytovať ochranu oznamovateľom, kontrolovať dodržiavanie navrhovaného zákona, poskytovať odborné stanoviská a poradenstvo k aplikácii návrhu zákona, robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti bude raz za rok predkladať správu národnej rade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok