Premiér zvoláva mimoriadnu vládu, osud reformy je nejasný

TA3 SITA TASR
25.9.2019 12:42

Premiér Peter Pellegrini sa po rokovaní vlády postavil pred novinárov a kritizoval priveľký počet zákonov, ktoré sa ocitli na rokovaní ministrov mesiace pred koncom volebného obdobia. Hovoril aj o reforme nemocníc, ktorú presadzuje ministerka Andrea Kalavská. Zdá sa, že ako celok neprejde.

Koaličná rada zákony posúdi

"Už dlhšie som avizoval, že ako sa blíži koniec volebného obdobia, mala by sa utlmovať aj legislatívna aktivita," začal Pellegrini svoj brífing s tým, že na vláde sa mu ocitlo až približne 20 zákonov. Majneskôr vo štvrtok sa má zísť Koaličná rada, ktorá má posúdiť, aké návrhy zákonov sa do konca tohto volebného obdobia ešte objavia v programe Národnej rady SR. Nemyslí si, že pri niektorých zákonoch je čas, aby boli v rámci predvolebného boja schvaľované v parlamente. Na piatok zvoláva ešte jedno mimoriadne rokovanie vlády.

Pellegrini tvrdí, že pre reformu slovenských nemocníc má aj „plán B“. Ak sa mu nepodarí nájsť politickú podporu pre celý projekt, chcel by spustiť aspoň jeho prvú časť, čiže zbieranie dát a analýzu. "Pre nás je dôležité, aby sa zmena v slovenskom zdravotníctve začala," odpovedal Pellegrini na otázku, aký je osud reformy zdravotníctva. Premiér by chcel zmeny "v nejakej forme" aspoň naštartovať aj bez potreby parlamentu.

Kabinet Petra Pellegriniho ku koncu volebného obdobia prerokuje len nevyhnutné zákony. Na stole zostala problematická stratifikácia nemocníc aj nové identifikátory, ktoré majú nahradiť rodné čísla.

Bol by nerád, keby podala demisiu

Ako konštatoval predseda vlády, bol by veľmi nerád, ak by Andrea Kalavská podala demisiu. "Urobím všetko pre to, aby ministerka nemusela podať demisiu, ak nepôjde stratifikácia zákonom, pôjdeme uzneseniami vlády a inými nariadeniami, aby sme aspoň prvú fázu stratifikácie spustili a neodďaľovali naštartovanie reformy," uzavrel Pellegrini.

Vláda sa už reforme nemocníc venovala. Kabinet 21. augusta schválil návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý pôvodne obsahoval aj reformu nemocníc. Ministri však stratifikáciu zo zákona napokon vypustili a v rámci novely prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti následne parlament počas rokovania na aktuálnej septembrovej schôdzi presunul na októbrovú schôdzu. Ako v pléne uviedol predsedajúci schôdze Béla Bugár, o preloženie navrhovanej novely zákona na nasledujúci schôdzu písomne požiadala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Stratifikácia nemocníc, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, má zaviesť novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zmyslom je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok