Ševčovič: Banková únia by mohla vzniknúť veľmi rýchlo

TASR
20.7.2012 13:37

Banková únia by mohla byť dobudovaná už na prelome tohto a budúceho roka. Po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja to uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Ševčovič: Banková únia by mohla vzniknúť veľmi rýchlo
TA3

"Budovanie bankovej únie bude pokračovať veľmi rýchlo. EK príde s doplňujúcimi návrhmi už začiatkom septembra," opísal Šefčovič. Tieto návrhy by sa mali podľa jeho slov posudzovať tiež veľmi rýchlo, ako v rade členských krajín, tak aj v Európskom parlamente. "Aby sme novú bankovú úniu mohli mať kompletne dobudovanú už na prelome tohto a budúceho roka," dodal Šefčovič.

Banková únia by mala tvoriť systém, kde bude hlavnú úlohu zohrávať Európska centrálna banka (ECB). "Dohľad by mal mať všetky charakteristiky, ktoré by mu umožňovali vyhnúť sa situáciám, ktoré momentálne riešia ministri financií vo vzťahu k španielskym bankám," podotkol Šefčovič. Banková únia by tak mala tvoriť dohľad nad veľkými bankovými domami v Európe.

Zároveň je podľa Šefčoviča dôležité, že ambíciou Slovenska je byť silnou krajinou v rámci Únie. "Cieľom bude patriť do najužšieho jadra EÚ a byť partnerom krajín, ktoré sú prosperujúce," dodal.

Záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok