Trumpa chcú zbaviť funkcie. Šesť vecí, ktoré potrebujete vedieť

TA3 ČTK
25.9.2019 11:27

Opoziční demokrati sa v USA odhodlali k zásadnému činu - pomocou takzvaného impeachmentu chcú zbaviť funkcie prezidenta Donalda Trumpa. Pozrite si šesť základných vecí, ktoré potrebujete vedieť o ústavnej žalobe na prezidenta.

Trumpa chcú zbaviť funkcie. Šesť vecí, ktoré potrebujete vedieť
SITA/AP

1. Čo je impeachment a kedy vznikol?

Ide o označenie používané vo verejnom práve pre špeciálnu štátnu žalobu podanú na poslanca či vysokých štátnych úradníkov ústavodárnym zhromaždením. Používa sa najmä v anglo-americkom ústavnom práve.

Impeachment vznikol už v 14. storočí, keď sa v Anglicku stal prostriedkom začatia súdneho konania proti politickým osobnostiam, a to najmä proti kráľovským ministrom. Úloha impeachmentu ako politického nástroja začala upadať koncom 17. storočia.

Odvolanie hlavy štátu v demokratických štátoch upravujú príslušné ústavy. Kroky k odvolaniu sa môžu v konkrétnych krajinách líšiť. V USA sa impeachment praktikuje zriedka, jeho najčastejším terčom boli v minulosti federálni sudcovia.

2. Kedy je možné pristúpiť k impeachmentu?

V prípadoch, keď sú prezident, viceprezident alebo vyšší štátni úradníci dôvodne podozriví zo zrady, úplatkov alebo iných ťažkých zločinov a trestných činov, alebo keď zneužili moc a hrubo sa previnili voči verejnému blahu (politické obvinenie). Vtedy môžu byť obžalovaní a vyšetrovaní americkým Kongresom.

3. Aký je postup v USA?

Proces impeachmentu sa obvykle začína v právnom výbore Snemovne reprezentantov, ale môže ho začať aj špeciálny výbor. Zoznam bodov obžaloby musí následne schváliť jednoduchou väčšinou (218 hlasov zo 435) Snemovňa a potom sa obžalobou zaoberá Senát (horná komora amerického Kongresu, má 100 členov). Senát v tomto prípade plní úlohu súdu. Konanie v Senáte vedie predseda najvyššieho amerického súdu a za odsúdenie sa musia vyjadriť dve tretiny prítomných senátorov.

Impeachment je politickou procedúrou, nie justičnou. Súdne inštitúcie nemajú ústavné právo ho akokoľvek ovplyvniť.

4. Bol už niekedy v USA zosadený prezident?

Nie. Dvoch prezidentov, Andrewa Johnsona a Billa Clintona v Senáte súdili a oslobodili. Richard Nixon radšej odstúpil sám.

5. Koho sa impeachment týkal?

Prvýkrát čelil ústavnej žalobe v roku 1868 Andrew Johnson, ktorý sa dostal do sporu medzi radikálmi z juhu a severu a bol obvinený z porušovania zákonov.

V roku 1998 bol Bill Clinton obvinený z krivej prísahy a marenia spravodlivosti v sexuálnej afére s bývalou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou. Demokrati Johnson aj Clinton impeachment nakoniec prežili (Johnson o jeden hlas).

V prípade republikána Richarda Nixona schválil právny výbor Snemovne reprezentantov v roku 1974 ústavnú žalobu pre aféru Watergate. Nixon sám rezignoval ešte predtým, ako o impeachmente v Snemovni rozhodli. Jeho vyhliadky na oslobodenie v Senáte boli minimálne.

6. O čo ide v súčasnej kauze s Trumpom?

Podľa médií mal Trump v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským naliehať, aby Kyjev vyšetroval Huntera Bidena (syna niekdajšieho viceprezidenta Joea Bidena, favorita na demokratickú kandidatúru v prezidentských voľbách 2020) pre podozrenie z korupcie pri jeho podnikaní na Ukrajine.

Odvolanie Trumpa však nie je príliš pravdepodobné, ak zoberieme do úvahy prevahu jeho republikánov v Senáte. Impeachment už predtým demokrati zvažovali v súvislosti s ruskými zásahmi do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok