Čo písali tradičné a alternatívne médiá o SNP? Rozdiel bol výrazný

TA3 TASR
25.9.2019 08:54

Alternatívne médiá sa v článkoch o Slovenskom národnom povstaní venovali výrazne odlišným témam ako tradičné spravodajské portály. Tvrdí to organizácia Globsec na základe svojej analýzy.

Čo písali tradičné a alternatívne médiá o SNP? Rozdiel bol výrazný
SITA/Peter Rusko

V tradičných médiách podľa analýzy dominovali témy o hrdinstve odporcov fašizmu, kritika extrémizmu a boj o demokratické hodnoty. "Diskusia na alternatívnych médiách bola rámcovaná kritikou tých, ktorí údajne neoprávnene útočia na Putinovu administratívu, vyzdvihovanie úlohy ZSSR a komunizmu v SNP a kritiky tradičných médií ako nástroja 'liberálnej propagandy'," opisuje autorka Miroslava Sawiris. V Magazíne 1 sa objavil tiež článok, ktorý riešil vzťah prezidentky Zuzany Čaputovej k slovenskej hymne.

Alternatívne médiá nepublikovali k téme žiadne autorské články spravodajského typu. Pri vlastnej tvorbe dominovali komentáre, objavil sa tiež rozhovor a podcast. Tradičné mainstreamové médiá sa k SNP rovnako vyjadrovali v komentároch, doplnili ich však správami a reportážami aj z vlastnej produkcie.

Predmetom analýzy bolo 71 článkov zameraných na Slovenské národné povstanie publikovaných na portáloch Aktuality, Denník N, Sme, Hlavné správy, Zem a vek, Magazín 1 a Slobodný vysielač v období od 28. do 29. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok