Irán obvinenia európskych lídrov odmieta, vraj nemajú dôkazy

TA3 TASR
24.9.2019 22:11

Irán označil za "absurdné" tvrdenia, že vykonal septembrové útoky na dôležité ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Zo zodpovednosti za ne ho v pondelok obvinili lídri Francúzska, Nemecka a Británie, ktorí sa tak postavili na stranu Spojených štátov.

Irán obvinenia európskych lídrov odmieta, vraj nemajú dôkazy
SITA/AP

Mali sa podieľať na útokoch

"Tieto obvinenia, ku ktorým chýbajú dôkazy, sa zakladajú výlučne na smiešnom zdôvodnení, že 'neexistuje nijaké iné vysvetlenie'," uviedlo vo vyhlásení iránske ministerstvo zahraničných vecí. Washington i Rijád obvinili už skôr v rôznej miere Teherán zo zodpovednosti za útoky na ropné zariadenia Bikajk a Churajs ležiace na východe Saudskej Arábie, ku ktorým došlo 14. septembra. Prihlásili sa k nim jemenskí šiitskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom, proti ktorým v Jemene bojuje medzinárodná vojenská koalícia na čele s Rijádom. Samotný Irán však obvinenia z účasti na útokoch popiera.

"Je jasné, že za tento útok nesie zodpovednosť Irán. Iné vysvetlenie neexistuje," uviedli v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson v spoločnom vyhlásení, ktoré po ich stretnutí v New Yorku zverejnilo Francúzsko. Ich schôdzka sa konala deň pred otvorením rozpravy Valného zhromaždenia OSN.

Vyzvali na dialóg

Spomínané tri krajiny, ktoré patria k signatárom jadrovej dohody s Iránom, vyzvali Teherán, aby sa zapojil do dialógu a naopak sa "vyhol provokácii a eskalácii napätia". Žiadajú tiež, aby sa Teherán vrátil k dodržiavaniu záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody z roku 2015, ktorej oficiálny názov je Spoločný komplexný akčný plán. Ten zaviedol pre Irán prísne limity na produkciu obohateného uránu, ktorý môže byť využitý ako palivo v jadrových reaktoroch alebo ako náplň v jadrových hlaviciach.

Výmenou za tieto obmedzenia sa signatárske krajiny zaviazali zmierniť ekonomické sankcie voči Iránu. V roku 2018 však od dohody odstúpili Spojené štáty, ktoré následne na islamskú republiku uvalili nové sankcie. Európske štáty, ktoré nesúhlasia s jednostranným odstúpením USA od zmluvy, sa snažia Iránu pomôcť zmierniť následky amerických sankcií a udržať tak JCPOA v platnosti. Teherán však považuje snahy európskych krajín za nedostatočné a v posledných mesiacoch začal podnikať kroky smerujúce k zväčšeniu množstva a miery obohatenia svojich zásob uránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok