Premiér odstavil britský parlament nezákonne, opäť zasadne

TA3 TASR
24.9.2019 11:59

Pozastavenie činnosti britského parlamentu, iniciované premiérom Borisom Johnsonom krátko pred vystúpením Británie z EÚ, bolo nezákonné. K tomuto záveru dospel britský Najvyšší súd. Poslanci sa opäť zídu.

Musia urýchlene zasadnúť

Predsedajúca sudkyňa Brenda Haleyová povedala, že 11-členný senát jednomyseľne rozhodol o nezákonnosti a neplatnosti Johnsonovho postupu. Predĺžená prestávka v činnosti zákonodarného zboru, ktorá bola stanovená od 10. septembra do 14. októbra, tak v skutočnosti neprebieha.

Dolná snemovňa britského parlamentu opäť zasadne v stredu o 11.30 h londýnskeho času (12.30 h nášho). Jej predseda John Bercow to oznámil po rozhodnutí britského Najvyššieho súdu.

Najvyšší súd rozhodoval o žalobách dvoch skupín odporcov odstavenia parlamentu pred tzv. brexitom, čím chcel podľa nich Johnson znemožniť súvisiacu rozpravu. Johnsonovi právnici trvali na tom, že ide o zákonný postup. Sudkyňa Haleová však konštatovala, že "súdu nebolo nijako vysvetlené, prečo je potrebné pozastaviť činnosť parlamentu na päť týždňov""Sme nútení dospieť k záveru, že toto rozhodnutie bolo nezákonné," vyhlásila podľa Sky News.

"Nebola to normálna prorogácia. Zabránila parlamentu plniť svoju normálnu úlohu," citovala z odôvodnenia agentúra DPA. Johnson požiadal ešte v auguste kráľovnú Alžbetu II. o predĺženú prestávku v činnosti parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra, keď budú zostávať do plánovaného odchodu Británie z EÚ už len dva týždne.

Aby mu nebránili v tvrdom brexite

Tento postup vyvolal odsúdenie zo strany opozície i časti konzervatívnych zákonodarcov, protesty v uliciach, žaloby i petíciu. Podľa kritikov si Johnson parlamentnú prestávku vynútil preto, aby mu poslanci nebránili uskutočniť brexit bez dohody. Britský premiér trvá na tom, že Británia musí opustiť EÚ 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej.

Podnet skupiny na čele s aktivistkou Ginou Millerovou, ktorým sa zaoberal Najvyšší súd, zamietol 6. septembra londýnsky vrchný súd, ktorý však umožnil odvolacie konanie. Samostatné súdne konania v danej veci prebiehali aj v Severnom Írsku a Škótsku. Zatiaľ čo severoírsky súd žalobu zamietol, najvyšší civilný súd Škótska konštatoval nezákonnosť Johnsonovho postupu a snahu "mariť" prácu zákonodarcov, konečné rozhodnutie o neplatnosti však prenechal takisto Najvyššiemu súdu v Londýne.

Samotná Millerová označila verdikt za víťazstvo pre parlamentnú suverenitu. "Dnešný rozsudok potvrdzuje, že sme krajina riadiaca sa zásadami právneho štátu," povedala podľa Sky News pred budovou súdu. Dodala, že Johnson musí už "zajtra otvoriť brány parlamentu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok