Rusi sa hnevajú, ich diplomatom neudelili víza na klimatický summit

TA3 TASR
24.9.2019 12:26

Spojené štáty neudelili víza niekoľkým ruským senátorom, ktorí sa tak nemôžu zúčastniť na schôdzi Valného zhromaždenia OSN. Správu agentúry TASS potvrdil ruský rezort diplomacie. Dôvody odoprenia víz nie sú zatiaľ známe.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že Spojené štáty odmietli udeliť vstupné víza desiatim členom ruskej delegácie smerujúcej na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku, a označilo tento krok za porušenie medzinárodných záväzkov zo strany Washingtonu.

Medzi delegátmi, ktorým USA neudelili víza, je niekoľko ruských senátorov vrátane predsedu výboru Rady federácie pre zahraničné záležitosti Kostantina Kosačova. Delegáti sa preto nebudú môcť zúčastniť na výročnom zasadaní VZ OSN. "Americká strana porušením záväzkov medzinárodného spoločenstva neudelila víza niekoľkým členom oficiálnej delegácie vrátane mňa a skupine sprevádzajúcich osôb. Delegácia mala na pláne dnes letieť do New Yorku a zúčastniť sa na 74. zasadaní VZ OSN. Ide o škandálne konanie, ktoré nemožno nijako vysvetliť ani ospravedlniť," povedal Kosačov pre tlačovú agentúru TASS.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová doplnila, že ide o odsúdeniahodný príklad neúcty voči členom OSN a nedodržanie povinností hosťujúcej krajiny. Tlačová agentúra Reuters píše, že Rusko si v tejto súvislosti predvolalo amerického veľvyslanca v Moskve. Washington vyhlásil, že ruskí činitelia v dostatočnom predstihu nepredložili patričnú dokumentáciu, ktorá je nutná pre vydanie víz, čo však Zacharovová poprela. Spravodajská stanica Slobodná Európa podotýka, že na základe dohody z roku 1947 o umiestnení hlavného sídla OSN do New Yorku sa musia víza pozvaným zahraničným diplomatom udeľovať bez sankčných opatrení a v čo najskoršom termíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok