Mimovládky pred parlamentom vyzvali politikov, aby stopli potraty

TA3 SITA
24.9.2019 11:11

Umelé potraty ohrozujú matky a musia skončiť. Konštatujú to mimovládne organizácie Aliancia za rodinu, Spoločenstvo Ladislava Hanusa, Asociácia za život a rodinu a Iniciatíva 40 dní za život, ktoré pred rokovaním NR SR vyzvali prezidentku a poslancov, aby zastavili bezdôvodné potraty, ktoré ubližujú matkám a ich deťom.

Mimovládky pred parlamentom vyzvali politikov, aby stopli potraty
SITA (Ilu)

Podľa Tomáša Kováčika z Asociácie za život a rodinu, nedeľný Národný pochod za život, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 50 000 ľudí, ukázal, že je tu veľká spoločenská objednávka na zmenu. "Každý z Národných pochodov za život bol zásadnou spoločenskou objednávkou na zákonnú ochranu matiek a ich nenarodených detí. Dovolím si zacitovať z Manifestu Národného pochodu za život: Vyzývame všetkých verejných činiteľov, zvlášť poslancov NR SR, vládu SR, prezidentku SR a všetky štátne inštitúcie, aby zrušili zákonom zavedené rozdeľovanie ľudí na hodných života a nehodných života hranicou 12 týždňov tehotenstva, a tým absolútne chránili ľudský život od počatia po prirodzenú smrť,“ povedal.

Juraj Šust zo Spoločenstva Ladislava Hanusa odkázal poslancom národnej rady, že potraty zraňujú matky a zabíjajú deti. Takisto ich vyzval, aby ešte tento rok zrušili zákon o bezdôvodných potratoch. "Matky, ktoré boli na umelom potrate páchajú samovraždy šesťkrát častejšie ako matky, ktoré dieťatko porodili. Umelý potrat nie je riešenie pre ženy, ale riešenie proti ženám," dodal Anton Chromík z Aliancie za rodinu. "Ja ako žena vyzývam pani prezidentku Čaputovú, aby podporila návrhy zákonov, ktoré sú teraz predložené v parlamente a pomohla aj svojou prezidentskou autoritou chrániť matky a ich nenarodené deti," uzavrela Martina Bednáriková z Iniciatívy 40 dní za život.

Zmenu slovenskej legislatívy v prospech ochrany života a proti diskriminácii nenarodených detí obsahujú štyri v parlamente predložené poslanecké návrhy zákonov. Tie predložili poslanci OĽaNO, Sme rodina, Ľudová strana Naše Slovensko a nezávislý poslanec Richard Vašečka. Podľa feministických organizácií Aspekt, Možnosť voľby a Povstanie pokračuje by dôsledkom schválenia týchto návrhov bolo obmedzenie prístupu žien k bezpečnej a legálnej interrupcii. Nesúhlas s tým, aby ľudia mali svoje životy prispôsobovať vôli štátu vyjadrili protestným zhromaždením Nebudeme ticho! 14. septembra. V tom ich podporilo zhruba 500 zhromaždených ľudí.

Podľa mimovládok Národný pochod za život, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 50 000 ľudí ukázal, že je tu veľká spoločenská objednávka na zmenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok