Masaker na premiére Batmana, muž v maske zastrelil 12 ľudí

TA3, SITA, TASR, BBC
20.7.2012 14:59

Dvanásť ľudí zahynulo podľa posledných informácií pri streľbe na polnočnej premiére snímky Návrat Temného rytiera na predmestí Denveru v Colorade. Zranených je podla BBC asi 38 ľudí.

Muž v plynovej maske spustil paľbu na ľudí prítomných na večernej premiére filmu Batman: Návrat temného rytiera v kine na denverskom predmestí Aurora. Zároveň hodil medzi ľudí dymovnicu alebo granát so slzotvorným plynom, uviedla agentúra Reuters. Podozrivého polícia zatkla.

Na miesto okamžite prišli desiatky policajtov, informovala spravodajská stanica CNN. Miestne úrady evakuovali okolie kina a zisťovali, či sa v okolí nenachádzajú ďalšie výbušniny. CNN citovala jedného zo svedkov, podľa ktorého "muž pomaly vystupoval hore po schodoch a strieľal, vyberal si ľudí náhodne".

Podľa iných zdrojov boli útočníci dvaja. Jedného podozrivého polícia údajne zatkla a ďalšieho hľadajú. Policajná hovorkyňa Cassidee Carlson sa vyjadrila, že na mieste činu je momentálne chaos a majú veľmi málo informácií. Do Swedish Medical Center už doviezli niekoľko zranených v kritickom stave.

Polícia revidovala pôvodný počet 14 obetí. Uviedla, že celkový počet zasiahnutých bol 50 a dvanásti z nich zraneniam podľahli.

Podozrivého páchateľa Jamesa Holmesa zadržali na parkovisku za miestnym nákupným centrom, kde najnovší film o Batmanovi premietali. Policajný hovorca Frank Fania uviedol, že 24-ročný muž oblečený v nepriestrelnej veste mal nôž, pušku a dve ďalšie strelné zbrane. "Vôbec sa nebránil," potvrdil. Vyšetrovatelia predpokladajú, že konal sám. Jeho motív zatiaľ nie je známy. Tvrdí však, že vo svojom byte má výbušniny, preto celý bytový komplex evakuovali a prehľadávajú ho.

Zábery z miesta tragédie

01.jpg
p (2).jpg
p (3).jpg
p (4).jpg
p (5).jpg
strelec.jpg

24-ročný James Holmes, ktorého polícia podozrieva z masakru v denverskom kine. Holmes študoval na miestnej univerzite ako doktorand.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok