Tuniského exprezidenta odsúdili na doživotie, je v exile

SITA
20.7.2012 10:45

Tuniský súd v neprítomnosti odsúdil exprezidenta Zajna al-Ábidína bin Alího na doživotie a jeho bezpečnostných šéfov do dlhoročné pobyty za mrežami. Dôvodom je smrť demonštrantov počas revolúcie, ktorá v roku 2011 odštartovala Arabskú jar.

Tuniského exprezidenta odsúdili na doživotie, je v exile
SITA

Bývalý minister vnútra Rafík Balháj by mal na základe verdiktu stráviť vo väzení 15 rokov a niekdajší šéf bezpečnostných síl Alí Sariatí dostal za zabitie ľudí počas protestov v metropole Tunis ako aj ďalších mestách 20 rokov. Obaja boli medzi 40 predstaviteľmi starého režimu, ktorým súd severoafrickej krajiny udelil tresty od 5 do 20 rokov.

Troch bývalých činiteľov vrátane Ahmeda Fríu, ktorý sa stal ministrom vnútra krátko pred prezidentovým útekom z krajiny 14. januára 2011, súd obvinení zbavil. Bin Alího, ktorý ušiel do Saudskej Arábie, vo vlasti už predtým odsúdili na viac než 66 rokov za viaceré zločiny vrátane sprenevery, nelegálnej držby zbraní a narkotík, majetkového podvodu a zneužitia právomocí. Rijád doteraz na výzvy na jeho vydanie nereagoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok