Španielsky protest proti úsporným opatreniam prerástol do násilností

TASR
20.7.2012 09:39

Španielska polícia rozohnala gumovými projektilmi demonštrantov, ktorí v Madride protestovali proti novému vládnemu balíku úsporných opatrení, oznámila dnes televízia BBC.

Španielsky protest proti úsporným opatreniam prerástol do násilností
SITA

Policajti zasiahli, keď rozvášnení protestujúci začali podpaľovať odpadkové koše v blízkosti budovy parlamentu v centre Madridu. Najmenej šesť osôb utrpelo zranenia a sedem skončilo vo väzbe.

Desaťtisíce Španielov vyšli do ulíc prejaviť svoju nespokojnosť v deň, keď španielsky parlament schválil nový balík úsporných opatrení, ktorého cieľom je upokojiť finančné trhy a znížiť náklady na obsluhu španielskeho dlhu.

Súčasťou opatrení v celkovej výške 65 miliárd eur je zvýšenie dane z pridanej hodnoty, obmedzenie odmien vo verejnom sektore, zníženie podpôr v nezamestnanosti či obmedzovanie rozpočtov jednotlivých ministerstiev.

V Madride, Barcelone a ďalších mestách protestovali vo štvrtok proti "olupovaniu" zo strany vlády zamestnanci verejného sektora, vrátane hasičov, policajtov a pracovníkov rezortu školstva a zdravotníctva.
Na stranu demonštrantov sa pridala opozícia, podľa ktorej sa kabinet premiéra Mariana Rajoya iba prispôsobuje tlaku Bruselu a nevníma skutočnosť, že ďalšie škrty už obyvatelia krajiny neunesú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok