Situácia je stabilizovaná, tvrdí Matečná o africkom more ošípaných

TA3
22.9.2019 15:24

Situácia okolo afrického moru ošípaných na Slovensku je podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej stabilizovaná. Podotkla však, že ide o virózu, a preto je potrebná opatrnosť. Uviedla to v našej nedeľnej diskusnej relácii V politike.

Priblížila, že počet prípadov k dnešnému dňu je 11 u domácich ošípaných a 13 u diviačej zveri, všetko je lokalizované v okrese Trebišov. "Je to veľmi naozaj nebezpečná choroba, na ktorú nemáme zatiaľ žiadnu vakcínu," skonštatovala v diskusnej relácii s tým, že obyvatelia by nemali mať obavy, že choroba prejde na človeka. Situácia je podľa nej stabilizovaná. Ale vzhľadom na to, že ide o nákazlivú vírusovú chorobu, je potrebné byť opatrný.

V súvislosti s tým, že podiel slovenských potravín v letákoch by podľa novej právnej úpravy nemal klesnúť pod 50 %, skonštatovala, že všetci obchodníci okolo toho robia "veľké haló". Poznamenala, že nejde o diskriminačné praktiky. "Francúzsko má jeden ohromný zákon, ktorý dokonca hovorí, že v stravovacích zariadeniach, školských jedálňach je povinnosť mať minimálne 50 % francúzskych potravín. A presne vedia, prečo to robia. Robia to preto, aby podporili svojich poľnohospodárov, aby krajinu diverzifikovali, aby napríklad znižovali uhlíkovú stopu a aby dávali tým, ktorí sú najviac ohrození, deťom a starým ľuďom, kvalitné, bezpečné a živé potraviny," zdôraznila.

V prípade zníženia dane z pridanej hodnoty na 10 % na vybrané potraviny podotkla, že SNS zamýšľala znížiť daň na všetky potraviny. Opatrenie však upravila vzhľadom na to, že sa správa "rozpočtovo zodpovedne". Ak sa bude dosah tohto opatrenia vyvíjať pozitívnym smerom, v ďalšom období bude Matečnej SNS tlačiť na to, aby bolo rozšírené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok