V tretej etape Okolo Slovenska mal najlepšie nohy Démare

TA3 SITA TASR
20.9.2019 18:10

Francúz Arnaud Démare sa stal víťazom tretej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Jazdec tímu Groupama-FDJ bol najsilnejší v záverečnom stúpavom dojazde na Hlohovecký zámok. Dvadsaťosemročný rodák z Beauvais nechal v náročnej koncovke za sebou dvojicu z družstva UAE Team Emirates - druhého Bielorusa Alexandra Riabušenka a tretieho Nóra Alexandra Kristoffa.

Žltý dres pre lídra podujatia si udržal Belgičan Yves Lampaert z Deceunincku-QuickStep. Oproti štvrtkovej chladnej etape v piatok cyklistom spríjemňovali jazdu slnečné lúče. Od úvodu 206,6 km dlhej trate z Ružomberka do Hlohovca sa preto pretekári tlačili dopredu a útočili. Z viacerých atakov bol napokon úspešný únik trojice v zložení Slovinec Gašper Katrašnik (Adria Mobil), Poliak Mateusz Grabis (Vostaer) a Nór Martin Urianstad (Uno-X), ku ktorej sa neskôr pridal Belgičan Kenny Molly (Wallonie-Bruxelles). Vedúca skupina si postupne vypracovala trojminútový náskok, no na prvej vrchárskej prémii dňa mali k dobru len 1:25 min.

Stúpanie II. kategórie na Vyšehradnom najlepšie zvládol Molly, ktorý triumfoval aj na Bojnickom vrchu a vďaka zisku dvanástich bodov sa vrátil do hry o dres pre najlepšieho vrchára. Rýchlostné prémie v Bojniciach a v Nitrianskom Rudne si postrážil Katrašnik a únik vďaka poľaveniu balíka opäť zvýšil náskok na 2:35 min.

Poslednú rýchlostnú prémiu v zaplnenom centre Topoľčian ovládol Grabis a o niekoľko kilometrov neskôr sa aktivita úniku skončila. Vo zvlnenom závere došlo k výraznému zvýšeniu tempa v pelotóne, čoho výsledkom bola výrazná selekcia balíka. Tesne pred vjazdom do Hlohovca triumfoval na vrchárskej prémii Nemec Martin Alexander Salmon (Development Team Sunweb) a následne sa bojovalo o etapové prvenstvo. Po vjazde do zámockého parku v Hlohovci bojovali jazdci v nepríjemnom stúpaní, kde mal najlepšie nohy Démare a pripísal si 61. profesionálne víťazstvo.

V sobotu je na programe posledná štvrtá etapa so štartom v Hlohovci a cieľom v Senici. Cyklistov čaká 142,1 km s piatimi vrchárskymi a troma rýchlostnými prémiami. Napriek zvlnenému terénu sa dá očakávať špurtérska koncovka.

3. etapa (Ružomberok - Hlohovec, 206,6 km): 1. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 4:39:09 h, 2. Alexandr Riabušenko (Biel.), 3. Alexander Kristoff (Nór.) obaja UAE Team Emirates - obaja +1 s, 4. Stefan Küng (Švaj.) Groupama-FDJ, 5. Yves Lampaert (Belg.) Deceuninck-Quick Step - obaja +4

Celkové poradie: 1. Lampaert 13:56:45 h, 2. Küng +3 s, 3. Démare +7, 4. Gradek +13, 5. Bohli +21

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok