Španielsky parlament schválil úsporný balík vo výške 65 miliárd eur

TASR
19.7.2012 18:41

Španielsky parlament dnes schválil nový balík úsporných opatrení, ktorého cieľom je upokojiť finančné trhy a znížiť náklady na obsluhu španielskeho dlhu.

Španielsky parlament schválil úsporný balík vo výške 65 miliárd eur
SITA

Nový balík úspor v celkovej výške 65 miliárd eur zahrňuje vyššiu daň z pridanej hodnoty, obmedzenie odmien vo verejnom sektore, nižšiu podporu v nezamestnanosti či obmedzovanie rozpočtov jednotlivých ministerstiev. Parlament ho schválil výhradne vďaka poslancom Ľudovej strany premiéra Mariana Rajoya, ktorá má v parlamente väčšinu. Opoziční poslanci hlasovali proti. Španielska vláda rozhodla o novom balíku úspor s cieľom znížiť rozpočtový deficit a zároveň získať pomoc Bruselu pre svoje banky.

Minister financií Cristóbal Montoro poslancom povedal, že Španielsko už nemôže ďalej zvyšovať svoj dlh. "Je načase, aby sme veci pomenovali pravým menom," povedal Montoro a varoval, že "financovanie verejných služieb zvyšovaním deficitu a dlhu krajinu zničí". Podľa opozície sa však vláda iba prispôsobuje Bruselu a nepozerá na fakt, že ďalšie škrty už obyvatelia krajiny, kde je každý štvrtý bez práce, neunesú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok