Mohli katastrofe zabrániť? Manažérov z Fukušimi oslobodili

TA3 TASR
19.9.2019 08:55

Súd v japonskej metropole Tokio oslobodil vo štvrtok spod obžaloby troch členov vrcholového manažmentu spoločnosti TEPCO, ktorí boli obžalovaní v prípade havárie jadrovej elektrárne vo Fukušime v roku 2011.

"Vôbec tomu nerozumieme. Prišli sme o domovy, o naše mestá," povedal pred budovou okresného súdu v Tokiu jeden z obyvateľov Fukušimy. Tím právnikov, ktorý zastupuje obyvateľov Fukušimy, sa proti verdiktu súdu odvolá. Manažéri boli okrem iného obžalovaní z nedbalosti a zanedbania preventívnych opatrení, ktoré mohli katastrofe zabrániť.

Elektráreň Fukušima I silno poškodilo zemetrasenie a následné vlny cunami z 11. marca 2011. Prírodný živel vyradil z činnosti chladiace systémy elektrárne, spôsobil prehriatie jej reaktorov a následne únik radiácie do okolia. Išlo o najhoršiu jadrovú katastrofu od výbuchu v Černobyle v roku 1986 a celkovo pri nej na severovýchode Japonska prišlo o život približne 18.400.

Likvidácia následkov katastrofy v komplexe elektrárne potrvá celé desaťročia. Jednou z najťažších úloh bude odstraňovanie roztaveného paliva zvnútra reaktorov, ktoré by sa malo začať v roku 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok