Saudi ukázali po útoku trosky dronov, za vinníka označili Irán

TA3 TASR
18.9.2019 17:40

Saudskoarabská armáda oznámila, že útoky na tamojšie ropné zariadenia z uplynulého víkendu sa uskutočnili "nepochybne pod záštitou Iránu". Ukázala v tejto súvislosti novinárom trosky pochádzajúce z "dronov a strely s plochou dráhou letu" použitých pri týchto útokoch.

Útoky prišli zo severu

Útoky zo soboty, ktoré boli cielené na ropné zariadenia Bikajk a Churajs vo východnej časti Saudskej Arábie, "prišli zo severu", teda zo smeru, kde sa nachádza Irán a Irak, uviedol hovorca saudskoarabských ozbrojených síl Turkí Málikí s tým, že presné miesto vypustenia zbraní je stále predmetom vyšetrovania.

K tomuto činu sa predtým prihlásili povstalci podporovaní Iránom, proti ktorým bojuje koalícia na čele s Rijádom v Jemene, ležiacom južne od Saudskej Arábie. Podľa Málikího však útoky "nemohli prísť z Jemenu". Irán opakovane poprel, že by stál za spomínanými útokmi, a varoval Spojené štáty, akýkoľvek krok proti Teheránu "sa stretne s okamžitou odpoveďou".

Americký prezident Donald Trump však v stredu ohlásil "podstatné" sprísnenie sankcií Spojených štátov voči Iránu v odozve na túto udalosť. Ešte cez víkend upozornil, že Spojené štáty sú po útokoch v Saudskej Arábii pripravené na odvetu, keď sa oficiálne určí, kto za nimi stál.

Medzinárodné vyšetrovanie útokov na ropné zariadenia vo východnej časti Saudskej Arábie budú viesť experti Organizácie Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie informácie z diplomatických zdrojov. "Je veľmi dobré, že sa začne medzinárodné vyšetrovanie," povedal pod podmienkou anonymity jeden z diplomatov. Ďalší zdroj uviedol, že experti sú už v Saudskej Arábii alebo tam práve cestujú.

Vyslali odborníkov z OSN

Odborníci z OSN boli vyslaní na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o jadrovej dohode s Iránom z roku 2015, ako i na základe ďalšieho uznesenia týkajúceho sa zbrojného embarga uvaleného na Jemen, spresnili diplomatické zdroje. V rezolúcii z roku 2015 je ustanovené, že ak sa vojenská výzbroj vyrobená v Iráne nájde v inej krajine, OSN tam môže vyslať svojich odborníkov.

Na základe rezolúcie o Jemene bola vytvorená komisia pozostávajúca z expertov, ktorí skúmajú, ako sa uložené embargo aplikuje. Práve títo experti boli zaktivizovaní, pretože k útoku sa prihlásili rebeli podporovaní Iránom, vyhlásil diplomatický zdroj. Proti týmto povstalcom bojuje koalícia na čele s Rijádom v Jemene ležiacom južne od Saudskej Arábie.

Pompeo hovorí o vojnovom akte

Napadnutie dôležitých ropných zariadení v Saudskej Arábii počas uplynulého víkendu bolo "vojnovým aktom", vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, pričom zdôraznil, že išlo o "iránsky útok". Vyjadril sa tak pred príletom do saudskoarabskej Džiddy, kde má rokovať o odozve na tieto útoky. Pompeo dodal, že nie sú dôkazy o tom, že by boli tieto útoky uskutočnené z územia Iraku. Médiá totiž špekulujú, že z tejto krajiny mohli priletieť použité drony.

Americký prezident Donald Trump v stredu ohlásil "podstatné" sprísnenie sankcií Spojených štátov voči Iránu v odozve na túto udalosť. Telefonoval tiež s britským premiérom Borisom Johnsonom, ktorý sa podľa vyhlásenia Londýna týkal "jednotnej diplomatickej odpovede" na daný incident.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf ohlásené sankcie odsúdil ako ukážku toho, že Spojené štáty v spore s Iránom "zámerne cielia" na bežných obyvateľov. V príspevku na Twitteri ich označil za "nezákonné" a "nehumánne". Trump pritom zatiaľ nezverejnil podrobnosti o zverejnených sankciách a uviedol, že to urobí v priebehu "najbližších 48 hodín". Dodal, že má "veľa možností", ako na útoky v Saudskej Arábii reagovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok