USA žalujú Snowdena, vydaním očakávanej knihy mal porušiť dohodu

TA3 TASR
18.9.2019 09:16

Americká vláda podala trestné oznámenie na bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Ten totiž zverejnením svojich pamätí v knižnej podobe bez toho, aby túto publikáciu vopred poskytol vláde na posúdenie, porušil dohody o mlčanlivosti, zdôvodňuje ministerstvo spravodlivosti.

USA žalujú Snowdena, vydaním očakávanej knihy mal porušiť dohodu
SITA/AP

Rukopis knihy, ktorá vyšla v utorok, Snowden nepredložil na autorizáciu, čím porušil dohody o mlčanlivosti, ktoré podpísal s Národnou bezpečnostnou agentúrou aj s Ústrednou spravodajskou službou, tvrdí Washington. Kniha s názvom Permanent Record vydalo nakladateľstvo Macmillan Publishers a objaví sa na trhoch vo viac ako 20 krajinách.

Snowden v memoároch opisuje, ako a prečo sa rozhodol odhaliť plány americkej vlády o globálnych sledovacích programoch, ktoré zahŕňali monitorovanie telefonických hovorov, textových správ a e-mailov.

Snowden žije v súčasnosti v Rusku. V roku 2013 odhalil prísne tajné dokumenty o existencii globálnych sledovacích programov, ktoré prevádzkovala americká Národná bezpečnostná agentúra v spolupráci s Austráliou, Britániou a Kanadou. Snowdenove odhalenia zverejnili ešte v ten istý rok novinár Glenn Greenwald spolu s dokumentaristkou Laurou Poitrasovou. Americké ministerstvo spravodlivosti Snowdena obvinilo zo špionáže a krádeže vládneho majetku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok