Zdvihnutý prst? Šéfredaktori reagujú na právo na odpoveď

TA3 SITA
17.9.2019 15:22

Šéfredaktori kritizujú prijatie novely tlačového zákona, ktorú schválili poslanci parlamentu.

Zdvihnutý prst? Šéfredaktori reagujú na právo na odpoveď
SITA/Diana Černáková (ilustračné foto)

Klesneme v rebríčku slobody tlače?

Šéfredaktorka tlačovej agentúry SITA Zuzana Devera označila schválenie novely z dielne poslancov vládnej strany Smer-SD „za krok späť, ktorý prispeje k tomu, že sa Slovensko v rebríčkoch slobody tlače môže posúvať nižšie“. Myslí si, „že politici na Slovensku dostávajú v médiách dostatok priestoru na vyjadrenia k aktuálnym udalostiam“.

Ako konštatovala šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová, „zmena bola mienená ako odkaz kritickým novinárom, že politici stále majú v rukách 'oprátky' zákona a dokážu ich použiť vo svoj prospech. Je to zdvihnutý prst pre novinárov“. Podľa šéfredaktora Denníka N Matúša Kostolného „je úplne jasné, že vládna koalícia chcela zmeniť tlačový zákon iba pre to, aby dokázali zastaviť médiá, ktoré "píšu veci, ktoré sa im nepáčia".

Novelu zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve na rokovanie pléna parlamentu ešte začiatkom roka predložili poslanci Smeru-SD Dušan Jarjabek a Miroslav Číž (Číž je už poslancom Európskeho parlamentu, pozn. redakcie). Prijatými zmenami sa do tlačového zákona opätovne zavádza právo na odpoveď, ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008 kritizovanom doma aj vo svete. Rovnako bol domácej i medzinárodnej kritike vystavený aj terajší návrh. „Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky,“ uviedol predkladateľ novely, ktorá začne platiť 1. novembra.

Nepravdivé a skresľujúce tvrdenia

Poslanci národnej rady schválili aj pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Ondreja Dostála, podľa ktorého zákon sa bude týkať len nepravdivých a pravdu skresľujúcich tvrdení. Pozmeňujúci návrh predložil aj poslanec Mosta-Híd Štefan Vavrek. „Nie je dôvod, aby sa právo na odpoveď uplatňovalo aj vo vzťahu k skutkovým tvrdeniam, ktoré sú úplné, pravdivé a neskreslené,“ odôvodňoval svoj návrh poslanec Dostál.

„Neverím, že cieľ tejto zmeny je skvalitniť mediálny priestor a neverím ani tomu, že to bola motivácia poslancov Smeru navrátiť právo na odpoveď do legislatívy. Robia to v čase, keď predseda Smeru Robert Fico a šéf parlamentu Andrej Danko bežne ignorujú otázky novinárov. Popritom na sociálnych sieťach šíria svoje reakcie, videá a komentáre bez kontrolných novinárskych otázok," uviedla ďalej šéfredaktorka denníka SME. Verejnosť podľa Beaty Balogovej nebude mať z tejto zmeny žiaden osoh. „Je poľutovaniahodné, že namiesto legislatívy, ktorá by zabezpečila viac ochrany pre novinárov, poslanci sa rozhodli ich ďalej trestať,“ dodala.

Z novely tlačového zákona podľa šéfredaktora Denníka N urobil síce pozmeňovací návrh Ondreja Dostála „menší škandál, ako by to pôvodne bol". Motivácia je však podľa názoru Matúša Kostolného "úplne zrejmá a potvrdil to Andrej Danko okamžite po prijatí toho zákona, keď znova ukázal, že sa nás budú pokúšať presvedčiť, že pravda nie je pravda, biele nie je biele a čierne nie je čierne". Médiá v tejto situácii musia "znova iba robiť svoju robotu. Keď napíšeme pravdu, tak si za tou pravdou musíme stáť, bez ohľadu na to, že oni sa to pokúsia zákonom zmeniť", reagoval Kostolný na otázku, ako sa majú médiá správať, ak im politici na sklonku svojho volebného obdobia menia zákonné pravidlá.

Peňažná náhrada až do 4980 eur

Podľa novelizácie „ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má osoba, ktorá o ich uverejnenie vydavateľa periodickej tlače alebo tlačovú agentúru požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1 660 eur do 4 980 eur. Nárok na primeranú peňažnú náhradu možno uplatniť na súde“.

Na novele tlačového zákona zároveň pracuje aj ministerstvo kultúry. Na ministerstve vznikla v lete 2018 na podnet ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Dočasná pracovná skupina pre právnu ochranu novinárov pôsobí pod Radou vlády pre kultúru. Jej členovia, medzi iným aj viacerí predstavitelia novinárskej obce, pracujú na novele tlačového zákona, ktorá by sa mala dostať do legislatívneho procesu tento rok. Skôr, ako svoj návrh úpravy tlačového zákona predstavil rezort kultúry, však poslanci NR SR za Smer-SD Dušan Jarjabek a Miroslav Číž prišli na začiatku tohto roka s vlastným návrhom novely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok