Mello zostal v Belize napriek príkazu na vyhostenie

SITA, TASR
19.7.2012 13:25

Najhľadanejší Slovák Karol Mello je stále v Belize. Miestny portál 7newsbelize.com uviedol, že v krajine zostal napriek tomu, že v pondelok bol vydaný príkaz na jeho vyhostenie. Stalo sa tak ešte predtým, ako súd Mellovo vydanie zastavil, kým ho nevypočuje.

Mello zostal v Belize napriek príkazu na vyhostenie
TASR

"Príkaz je datovaný na 16. júla, ale v tejto chvíli nie je jasné, prečo vláda nekonala ihneď," uviedol portál. Podľa jeho informácií bol dôvod vyhostenia v tom, že Mello síce má trvalý pobyt na Belize, ale pri vyplňovaní žiadosti nastal problém.

"Podľa našich zdrojov, imigračné úrady tvrdia, že Mello neposkytol korektné informácie, keď žiadal o trvalý pobyt. Odvolávajú sa na konkrétnu otázku vo formulári, v ktorej sa ho pýtajú, či voči nemu nie je vedené trestné stíhanie. Jeho odpoveď na túto otázku bola Nie," uviedol portál.

O spomínanom súdnom rozhodnutí informovala spravodajská belizská televízna stanica Chanel 5, ktorá sa odvoláva na Goldfreya Smitha, právneho zástupcu obvineného Slováka. Sudca však Mella neprepustil z väzby a stále ho zadržiavajú v policajnej cele v hlavnom meste Belmopan. Podľa Smitha by mal dostať jeho klient možnosť, aby ho vypočuli. 

Mella zadržali 11. júla popoludní v San Pedro v štáte Belize. Na zadržaní sa podieľala aj migračná polícia štátu Belize. Zadržanie Mella bolo súčasťou celosvetovej akcie Interpolu, do ktorej bola zapojená aj slovenská polícia. Slovenské orgány poskytli mená niekoľkých hľadaných osôb. 

Prípad Mello vyvolal rozruch po tom, ako sa napriek zadržaniu v Poľsku po niekoľkoročnom úteku opäť dostal rozhodnutím súdov na slobodu. Je obžalovaný z objednávky vraždy v prípade, v ktorom namiesto údajnej plánovanej obete prišli o život žena a dieťa. Obvinený je aj z vraždy niekdajšieho bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, ktorého zabili v roku 2004 a ďalších dvoch prípadoch vrážd Jozef G. a Františka M.

Kaliňák: Nie sme ani na polceste

Policajná akcia v súvislosti s Mellovým prípadom nie je ešte ani na polceste. Novinárom to povedal minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý dnes o kauze informoval za zatvorenými dverami aj členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.
"Zadržanie v cudzej krajine je jedna z vecí, druhá je prepraviť ho na Slovensko a odovzdať súdu. Až tam by sa naša policajná práca skončila," povedal minister. Na bližšie informácie okolo prípadu bol však skúpy. "Boli sme požiadaní aj orgánmi činnými v trestnom konaní, aby sme informáciami šetrili, takže to tak aj budeme robiť. Určite vás však budeme informovať, ak sa to nejako skončí, či už pozitívne alebo negatívne. Zatiaľ sa intenzívne pracuje na tom, aby sme Karola M. boli schopní odovzdať do rúk spravodlivosti," vysvetlil.
Kaliňák si nemyslí, že by Belize malo záujem o povesť krajiny, kde je dobre ukryť sa pred spravodlivosťou. "Belizská strana s nami intenzívne komunikuje, všetky naše požiadavky boli pomerne rýchlo riešené a na spoluprácu sa sťažovať nemôžeme. Nemyslím si, že by nám robili nejaké prieky," povedal.
Podľa Kaliňáka v každom štáte platia nejaké pravidlá, ktoré môžu tamojší advokáti využívať a keďže Belize sa riadi anglosaským typom práva, tak je ťažko odhadnúť, aké nástroje v rukách advokát má. "Samozrejme, že je tu tá alternatíva, že nebudeme úspešní, ale v tom prípade budeme naďalej vyvíjať aktivity, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť," dodal minister.
Oslovení členovia brannobezpečnostného výboru veria, že Mella sa na Slovensko dopraviť podarí, aj keď to nebude ľahké. "Ja som nadobudol dojem, že príde doba, keď ten človek príde na Slovensko, no nebude to jednoduché. Belize je štát, ktorý má trošku iné právo a samozrejme, že tých krokov, ktoré bude potrebné vykonať, bude oveľa viac, ako by to bolo v prípade štandardných krajín, s ktorými máme zmluvy," uviedol poslanec Ľubomír Galko zo SaS.
Smerák Vladimír Matejička sa domnieva, že slovenské orgány robia všetko pre to, aby sem Mella dostali. "Budú to mať ale veľmi ťažké a komplikované," myslí si.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok