Preteky Okolo Slovenska budú bez Sagana, prídu však iné hviezdy

TA3 SITA
17.9.2019 10:02

Opäť bez Petra Sagana, ale s päticou tímov World Tour (CCC, Bora-Hansgrohe, Groupama-FDJ, Deceuninck Quick-Step, UAE Team Emirates) a viacerými hviezdami svetovej cyklistiky odštartuje v stredu 63. ročník pretekov Okolo Slovenska.

Najmä kvalitní špurtéri

Na podujatí kategórie UCI 2.1 sa predstavia najmä kvalitní špurtéri ako Elia Viviani, Alexander Kristoff či Arnaud Démare a v štartovej listine nechýba ani 17 domácich cyklistov vrátane Erika Bašku a Juraja Sagana z tímu Bora-Hansgrohe. Pelotón sa v priebehu štyroch dní presunie z Bardejova do Senice a na slovenských cestách absolvuje viac ako 700 kilometrov.

Tohtoročný profil pretekov by mal nahrávať rýchlym jazdcom. Minimálne trikrát môžeme očakávať hromadný dojazd pelotónu, v ktorom bude patriť medzi najväčších favoritov Talian Viviani. Úradujúci majster Európy je lákadlom pre tunajších fanúšikov a vydarenú sezónu chce na Slovensku vyšperkovať ďalšími triumfmi.

"Nikdy som na týchto pretekoch neštartoval, ale počul som o nich samé pozitíva. V itinerári je viacero etáp, ktoré mi ponúkajú šancu na víťazstvo. Sú to moje posledné preteky v roku, preto sa na nich plne koncentrujem a chcem dosiahnuť čo najviac úspechov," uviedol 30-ročný cyklista elitného tímu WorldTour Deceuninck Quick-Step na facebookovom profile jedného zo sponzorov tímu.

Okolo Slovenska 2019 - prehľad etáp:
1A. etapa: Bardejov - Bardejov (138,2 km)
1B. etapa: Bardejov - Bardejov - individuálna časovka (6,8 km)
2. etapa: Bardejov - Ružomberok (226,6 km)
3. etapa: Ružomberok - Hlohovec (200,6 km)
4. etapa: Hlohovec - Senica (142,1 km)

okolo-sr_ac1100ae-929f-1dec.jpg

Kopcovitý terén pre Buchmanna

Na čiastkové úspechy v etapách sa budú sústrediť taktiež Nór Kristoff (UAE Team Emirates), Francúz Démare (Groupama-FDJ) a pred domácimi fanúšikmi by sa rád predviedol aj Baška (Bora-Hansgrohe). "Budeme sa spoliehať na silnú skupinu pretekárov, ktorá bude podporovať Kristoffa. Niekoľko etáp mu bude sedieť a my veríme, že Alexander zúročí svoje skúsenosti na to, aby bojoval o víťazstvo," cituje oficiálny web tímu UAE Emirates športového riaditeľa Simoneho Pedrazziniho.

Zatiaľ čo v prvej poletape, tretej a štvrtej etape sa bude sústrediť pozornosť predovšetkým na špurtérov, v časovke a druhej etape môžeme očakávať súboje o celkové prvenstvo. V kopcovitom teréne by malo byť vidno štvrtého muža tohtoročnej Tour de France Nemca Emanuela Buchmanna, ktorý bude pri absencii pôvodne prihláseného Thibauta Pinota jednoznačne najlepším vrchárom v pelotóne. Víťazstvo z vlaňajška neprišiel obhajovať Francúz Julian Alaphilippe, ale vo farbách Deceunincku Quick-Step ho bude chcieť nahradiť Luxemburčan Bob Jungels alebo Belgičan Yves Lampaert.

okolo_ac1100ae-92f0-22c6.jpg

Sedemnásť domácich ciklistov

Na domácom podujatí sa predstaví dovedna sedemnásť slovenských cyklistov. Okrem Bašku so Saganom figurujú v štartovej listine siedmi jazdci Dukly Banská Bystrica (Juraj Bellan, Marek Čanecký, Ján Cully, Martin Haring, Martin Mahďar, Jakub Varhaňovský, Martin Vlčák), siedmi muži v dresoch národného tímu (Adrián Babič, Adam Foltán, Dávid Kaško, Juraj Lajcha, Andrej Líška, Robert Malík, Matúš Štoček) a Miklos Szabó v zostave maďarského celku Pannon Cycling Team.

Slávnostné predstavenie všetkých tímov a cyklistov sa uskutoční v utorok od 18.00 h v Bardejove. V tomto meste na severovýchode Slovenska strávia cyklisti aj prvý súťažný deň, ktorý bude rozdelený do dvoch častí. V rámci stredajšej prvej etapy situovanej v okolí Bardejova absolvujú 138,2 km a ďalších 6,8 km pridajú v mestskej časovke. V druhej etape ich čaká presun z Bardejova do Ružomberka.

Na trati dlhej 226,6 km bude pripravených päť vrchárskych prémií vrátane stúpaní do Starého Smokovca a na Štrbské Pleso. V piatkovej tretej etape zamieri pelotón z Ružomberka do Hlohovca, kde sa dá po 200,6 km očakávať hromadný dojazd. Špurt pelotónu by mali vidieť aj diváci v Senici, kde podujatie vyvrcholí štvrtou etapou začínajúcou v Hlohovci s dĺžkou 142,1 km.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok