Z matematiky by sa mohlo maturovať povinne, v SaS nesúhlasia

TA3 TASR
17.9.2019 09:33

Namiesto povinnej maturitnej skúšky z matematiky by sa malo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR radšej sústrediť na skvalitnenie výučby a poskytnutie lepších učebníc. Myslí si to opozičná strana SaS.

Z matematiky by sa mohlo maturovať povinne, v SaS nesúhlasia
SITA/Branislav Bibel

Najskôr sa má diskutovať

Odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva uviedol, že o prípadnom zavedení povinnej maturity z matematiky sa ešte len uvažuje a dôležitá bude široká odborná a verejná diskusia. "O prípadnom zavedení povinnej maturity z matematiky, a to pre gymnáziá a vedné STEM odbory, teda prírodné, technické a lekárske vedy, sa v tejto chvíli len uvažuje a rozhodne sa o tom až po širokej odbornej a verejnej diskusii," uviedol rezort školstva.

Poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS) pomenoval dva dôvody, pre ktoré sa hovorí o zavedení povinnej maturity. "Prvým je slabá pripravenosť študentov technických vysokých škôl. V tomto prípade však nevidíme riešenie v povinnej maturite a presúvaní zodpovednosti na stredné školy. Naopak, vysoké školy by mali zvážiť prísnejšie prijímacie podmienky," uviedol Gröhling.

Druhým dôvodom podľa poslanca je snaha zlepšiť matematickú gramotnosť u študentov. "Je pravda, že povinná maturita by vlastne nútila žiaka venovať sa matematike. V prvom rade je však treba zlepšiť kvalitu výučby a podporiť nové metódy rozvíjania matematickej gramotnosti," uviedol poslanec s tým, že je dôležité pozrieť sa na kvalitu učebníc matematiky.

Nepoužiteľné učebnice

Podľa poslanca štát dodáva učebnice, ktoré sú často považované za "nekvalitné či priam nepoužiteľné." Podľa neho je nutné otvoriť trh s učebnicami. Liberáli si zároveň myslia, že "pokiaľ sa zameriame na kvalitnú výučbu matematiky, zlepší sa aj matematická gramotnosť žiakov a nebude ani núdza o maturantov."

Rezort školstva potvrdil, že neuvažuje o celoplošnom zavedení povinnej maturity z matematiky. Ako doplnil, "nepôjde o rozhodnutie úradníkov z ministerstva, ale kompetentných zainteresovaných subjektov a ľudí z praxe". Zavedenie povinnej maturity z matematiky sa podľa ministerstva školstva navrhuje pre gymnáziá a vedné STEM odbory v dvoch úrovniach, a to akademickej a aplikovanej. Povinná maturita z matematiky by sa nemala týkať napríklad konzervatórií či stredných zdravotníckych škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok