Sme pripravení pomôcť, odkázal Putin a Saudom ponúkol rakety

TA3 TASR
17.9.2019 00:29

Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol na predaj ruský systém protivzdušnej obrany Saudskej Arábii. Urobil tak po víkendovom útoku na saudskoarabské ropné zariadenia.

Sme pripravení pomôcť, odkázal Putin a Saudom ponúkol rakety
SITA/AP

"Sme pripravení pomôcť Saudskej Arábii, aby mohla chrániť svoje územie," uviedol Putin na tlačovej konferencii v Ankare, kde sa stretol s lídrami Turecka a Iránu. Podľa ruského prezidenta by sa Saudská Arábia mohla chrániť rovnako ako Irán, ktorý už kúpil ruský raketový systém S-300, a ako Turecko, ktoré kúpilo ruský raketový systém S-400. Jeho vyjadrenia zazneli po tom, ako Moskva varovala pred unáhlenou reakciou na útok v Saudskej Arábii, z ktorého Spojené štáty vinia Irán.

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že tieto útoky jemenských povstalcov boli ich "legitímnou obranou a protiútokom" za to, že Saudská Arábia vedie proti húsíom vojnu v Jemene. "Koalícia pod vedením Saudskej Arábie bombarduje Jemen každý deň," zdôraznil Rúhání. K sobotňajším útokom bezposádkovými lietadlami na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa prihlásili Iránom podporovaní jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia. Jedno zo zasiahnutých zariadení je celosvetovo najväčším závodom na spracovanie ropy.

Jemenskí povstalci podporovaní Iránom v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok