PR správa

Zima sa blíži, energie opäť porastú, prvou podmienkou úspor je bezpečný komín

PR
16.9.2019 14:27

S príchodom chladnejších nocí nám politici opäť avizujú od Nového roku zdraženie elektrickej energie až o 20%. Prvá myšlienka ako ušetriť smeruje k úsporám energií. Najväčšiu položku rozpočtu v domácnosti obsadzujú už tradične náklady na kúrenie a teplo. Ak chceme čo i len uvažovať nad úsporou pri vykurovaní musíme mať dobrý a bezpečný komín.

Zima sa blíži, energie opäť porastú, prvou podmienkou úspor je bezpečný komín
PR

Komíny v starých domoch z pálených tehál i napriek tomu, že boli užívané desiatky rokov neznamenajú dostatočnú bezpečnosť pre bývanie. Bezpečnosť sa znižuje s pribúdajúcim vekom stavby práve zvetrávaním spojovacieho materiálu stavebných prvkov, čo spôsobuje možnosť požiaru stropných konštrukcií. Horľavé drevené konštrukčné prvky boli častokrát súčasťou statického spevnenia o plášť komínového telesa, čo pri zvetraní  znásobuje riziko požiaru. To je i dôvod, prečo staré komínové telesá je potrebné pri napojení na ohnisko pre tuhé palivá vložkovať nerezovými vložkami. U nás sú praxi u novostavieb najviac využívané murované komíny.

1. Murované komíny

Bežný certifikovaný murovaný komín – komínový systém - pozostáva z:

komínového plášťa (najčastejšie z ľahčených špeciálnych komínových tvárnic)
komínovej vložky (keramickej, šamotovej prípadne nerezovej)
komínovej izolácie (rockwool, isover a pod.)

Je preto dôležité, aby váš komín spĺňal bezpečnostné podmienky, ktoré sú aktuálne v našej krajine platné. Uspokojovať sa so  starým komínom, ktorý je desaťročia funkčný je rizikové. Využívanie takéhoto komína nám musí potvrdiť kominár.

Pri stavbe murovaného komínu dbajte na to, aby ste si zakúpili komínový systém a nie skladaný komín.

2. Komínový systém

Komínový systém je stavebný výrobok, ktorý disponuje ako celok certifikátom zhody systému riadenia výroby a má vypracované vyhlásenie o parametroch. Tento výrobok spĺňa ako celok deklarované parametre a výrobca ručí za uvedené vlastnosti pri dodržaní zásad pre jeho používanie. Skladaný komín z rôznych prvkov, ktorý v praxi nie je overený vám nedáva kompletné garancie, že napr. v prípade horenia sadzí bude pre vás dostatočne bezpečný.

k-pr-1_ac1100ae-7ba7-9077.png

Murovaný komín je optimálne riešenie najmä pre novostavby z nasledovných dôvodov:

máte k dispozícii staticky pevný podklad a v rámci stavby nie ste nijako obmedzení (odtok kondenzátu, prechody cez stropy a strechu, izolácie)
komín je pevnou súčasťou stavby bez rušivých vplyvov
vysoká bezpečnosť a životnosť, možnosť univerzálneho využitia, prieduchy, šachty, integrovaný externý vzduch, rozvody teplého vzduchu, digestory, CPV)
výborná cenová dostupnosť,

Komínové systémy TUMA rozlišujeme podľa náročnosti budúceho prostredia v ktorom budú pracovať.

systém TUMA Folk – výborná cenová dostupnosť, najpredávanejší zo systémov TUMA
systém TUMA Therm plus - komín pre staticky náročné podmienky s duplovaným plášťom
systém TUMA Royal plus – komín s duplovaným plášťom a izostatickou vložkou – komíny najvyššej kvality

viac:  komíny TUMA

3. Nerezové komínové systémy Tecnovis

Nerezové komínové systémy sú druhou najvýznamnejšou skupinou komínov pre odťah spalín z domácich vykurovacích telies. Komínový systém Tecnovis (produkt nemeckého výrobcu Jeremias) je obzvlášť vhodný a cenovo dostupný pre slovenský trh z nasledovných dôvodov:

obsahuje všetky možné modifikácie pre odťahy spalín v najvyššej kvalite určenej pre nemecký trh v cene upravenej pre spotrebiteľa na Slovensku
je flexibilný pre novostavby, rekonštrukcie i repas (možnosti úhybu, esíčka, odbočenia bez obmedzení vo všetkých farbách RAL - úpravy nereze)
najvyššia kvalita, vysoká tesnosť, rýchla montáž i demontáž, opakovaná možnosť využitia, 
variabilita kombinácií rôznych prvkov systému od o80mm až do o600mm, suchá i mokrá prevádzka, podtlakový i pretlakový systém,
široké technické možnosti (až 3m nad strechou bez kotvenia, možnosť amerického kolmého pripojenia nad spotrebičom, hrúbky vložky podľa želania 0,6, 0,8, 1,0 mm, univerzálny komín pre všetky palivá, komíny z vnútornou izostatickou vložkou atď.)
garancia 25 rokov

k-pr-2_ac1100ae-7d34-008c.png

Ku všetkým uvedeným výrobkom komínových systémov TUMA  a nerezových komínových systémov „TECNOVIS“  získate kompletný servis a poradenstvo u výrobcu a autorizovaného importéra zn.Tecnovis  pre SR v pobočkách predajní  krby-komíny TUMA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok