Menej mŕtvych i zranených. Polícia hodnotila nehodovosť v lete

TA3 TASR
16.9.2019 11:30

V letných mesiacoch júl a august tohto roku v porovnaní s rokom 2018 bolo menej dopravných nehôd a aj osôb, ktoré pri nich zahynuli.

Na cestách zvýšili hliadky

Ako ďalej na tlačovej besede uviedol zástupca riaditeľa Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták, počet dopravných nehôd sa znížil o 9 %, pričom počet nehôd zavinených konzumáciou alkoholu klesol o 20 %. Počet usmrtených osôb pri dopravných nehodách klesol podľa polície o 10 %, počet ťažko zranených o 21 % a počet ľahko zranených o 6 %.

"Veríme, že pod dobré výsledky sa podpísala kombinácia represívnych opatrení voči nezodpovedným vodičom a tiež preventívnych aktivít, ktorých cieľom bolo motivovať účastníkov cestnej premávky správať sa za volantom slušne a ohľaduplne," skonštatoval Ignaták. Polícia podľa neho v letných mesiacoch zvýšila na cestách počet hliadok. Zameriavali sa hlavne na kontrolu spôsobu jazdy, kontrolu rýchlosti a prítomnosť alkoholu u vodičov.

Zamerali sa na návštevníkov festivalov

Policajti sa tiež v priebehu júla a augusta zameriavali na návštevníkov letných festivalov. Prítomnosť alkoholu za volantom v tejto súvislosti zisťovali u 1 059 vodičov, pričom požitie alkoholu zistili u 10. Štyria z nich patrili do kategórie mladých vodičov, teda do vekovej kategórie 18 až 24 rokov. Polícia v tejto súvislosti upozorňuje aj na problematiku zostatkového alkoholu. Úrad verejného zdravotníctva na jednom z festivalov ponúkal kontrolu hladiny alkoholu návštevníkom, ktorí si neboli istí, či sú už schopní jazdy.

"Do testu kontroly alkoholu v dychu sa zapojilo takmer 990 ľudí. Podstatné je, že viac ako štvrtine, teda 27% z tých, ktorí neočakávali, že nafúkajú, bol nameraný alkohol v dychu," povedala Janette Stamová z Odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Dopravné nehody pod vplyvom alkoholu vodiči podľa polície v tohtoročnej letnej sezóne spôsobovali hlavne v piatok, sobotu a v nedeľu. Mladí vodiči nehody spôsobovali rovnomerne počas celého týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok