Japonská vláda zhoršila výhľad ekonomiky

TA3, SITA
17.10.2011 12:30

Japonská vláda v pondelok prvýkrát po šiestich mesiacoch zhoršila výhľad ekonomiky a konštatovala, že rýchlejšiemu zotaveniu domácej priemyselnej výroby a exportu bráni pomalý rast globálneho hospodárstva

Japonská vláda zhoršila výhľad ekonomiky

"Japonská ekonomika stále napreduje, hoci tempo zotavenia sa spomalilo a ťažkosti spôsobené zemetrasením naďalej pretrvávajú,“ uviedla vláda v októbrovej správe. Výhľad pre export, priemyselnú produkciu a súkromné výdavky vláda zhoršila po prvýkrát od apríla tohto roku. Japonská centrálna banka tento mesiac prognózovala, že ekonomika bude pokračovať v miernom zotavení. Upozornila však, že dlhová kríza v Európe a spomalenie globálnej ekonomiky znamenajú pre Japonsko rastúce riziká.

Tretia najväčšia svetová ekonomika sa po ničivom zemetrasení z 11. marca prepadla do recesie. Priemyselná výroba a export sa však v posledných mesiacoch zotavovali vďaka obnoveniu dodávateľských reťazcov a prevádzky v poškodených továrňach. Obavy z prehĺbenia dlhovej krízy v eurozóne a vývoja americkej ekonomiky, ako aj nestabilita na finančných trhoch, však podľa vlády spôsobujú že tempo zotavenia spomaľuje. Vládny kabinet v Tokiu v aktuálnej správe zopakoval, že pri opatreniach na podporu ekonomiky sa naďalej spolieha na úzku spoluprácu s centrálnou bankou krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok