Lajčák ruší po Dzurindovi zákazky za pol milióna eur, chce šetriť

SITA
19.7.2012 09:55

Predchádzajúce vedenie rezortu diplomacie chcelo nakúpiť zamestnancom veľvyslanectva v Berlíne nábytok za štvrť milióna eur. Nové vedenie rozhodlo, že si vystačia aj s pôvodným zariadením.

Lajčák ruší po Dzurindovi zákazky za pol milióna eur, chce šetriť
SITA

Rezort diplomacie zrušil dve zákazky s predpokladanou hodnotou 561-tisíc eur, dôvodom je predovšetkým šetrenie. Obe verejné obstarávania ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo ešte vlani, keď bol šéfom diplomacie Mikuláš Dzurinda. "Ministerstvo zahraničných vecí prehodnotilo všetky rámcové zmluvy a verejné obstarávania," povedal hovorca ministra Boris Gandel.

Cieľom prvého zrušeného verejného obstarávania bolo nájsť dodávateľa nového nábytku, ktorý mal slúžiť zamestnancom slovenského veľvyslanectva v Berlíne. Spolu so Slovenským inštitútom v Berlíne sa majú sťahovať do novej budovy, ktorú treba zariadiť. Ministerstvo predpokladalo, že cena zákazky bude 240-tisíc eur bez DPH.

Nové vedenie však rozhodlo, že v metropole Nemecka si vystačia aj s pôvodným nábytkom, ktorý ministerstvo vlastní. Presťahovaním Slovenského inštitútu z prenajatých priestorov do vlastnej budovy rezort diplomacie navyše podľa Gandela ušetrí ďalšie peniaze. "Ministerstvo dosiahne úsporu minimálne za prenájom objektu Slovenského inštitútu Berlín stotisíc eur ročne, ako aj možnosť efektívnejšieho využitia prostriedkov pôvodne určených na zrušený predmet zákazky," dodal hovorca.

Druhá zrušená zákazka s predpokladanou cenou 321-tisíc eur bez DPH sa týkala rekonštrukcie garáží pod budovou ministerstva. "Stavebné úpravy priestorov podzemných garáží budovy MZV SR v Bratislave mali za cieľ opravu a odstránenie konštrukčných chýb a realizáciu zmeny vstupu a premiestnenie umývacej linky. Projekt na túto stavbu bol vypracovaný v roku 2006," vysvetlil Gandel.

Rezort diplomacie však podľa jeho slov plánuje vytvoriť nové pracoviská v budove na Pražskej ulici, teda hneď vedľa budovy ministerstva, ktoré sídli na Hlbokej ceste. "Prepojenie novovzniknutých priestorov s areálom MZV SR je projektované cez podzemné garáže a technicky predstavuje úplne iné priestorové riešenie ako predchádzajúci zámer na opravu garáží. Na zamedzenie nehospodárneho vynakladania finančných prostriedkov bolo rozhodnuté o zrušení verejného obstarávania," uzavrel Gandel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok