Most má problémy. Dvaja ho opúšťajú, vo funkciách končí Sólymos

TA3 TASR
13.9.2019 16:20

Vládny Most-Híd má pred sobotňajším snemom problémy. Po tom, ako bývalý minister obrany Martin Fedor oznámil, že odchádza z klubu bugárovcov a tým aj z vládnej koalície, ozvali sa aj minister životného prostredia László Sólymos a exminister životného prostredia József Nagy.

Sólymos sa chce venovať zeleným témam

"Nastupuje mladá generácia voličov a chce mladú generáciu politikov. Vzdávam sa miesta podpredsedu strany práve preto, aby dostali priestor mladí šikovní ľudia, ideálne so skúsenosťami z regiónov," vysvetlil svoje rozhodnutie Sólymos. Avizoval tiež, že sa zúčastní na kampani do parlamentných volieb. Venovať sa chce najmä zeleným témam a krokom v ochrane životného prostredia.

Po bývalom ministrovi obrany Martinovi Fedorovi odchádza aj bývalý europoslanec a exminister životného prostredia József Nagy. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Nagy: Dúfal som, že Most zmení postoj

Nagy odchádza pre nesúhlas s tým, že sa Most-Híd a SMK nedohodli na koalícii do budúcoročných parlamentných volieb. "Do poslednej chvíle som dúfal, že úzke vedenie strany Most namiesto odmietnutia spolupráce zmení svoj postoj a v sobotu na sneme dôjde k zodpovednému, pozitívnemu prevratu. Keďže signály ukazujú, že nastane opak, som oznámil odchod zo strany," napísal Nagy na sociálnej sieti.

Zároveň oznámil, že sa pridáva k vznikajúcemu hnutiu Összefogás-Spolupatričnosť. "Súhlasím s jeho úsilím a urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby elán a túžba konať v kombinácii so skúsenosťami a schopnosťami prispeli k tomu, aby Maďari na Slovensku nestratili svoju parlamentnú reprezentáciu," vyhlásil Nagy. Za vznikajúcim hnutím sú aj členovia SMK, čo potvrdila aj táto mimoparlamentná strana.

Most rozhodnutie rešpektuje

"V uplynulých dňoch sme sa viackrát stretli s bývalým poslancom EP Józsefom Nagyom a vítame jeho dnešné vyjadrenie, že stojí na strane spolupráce a spájania maďarských politických síl," uviedlo vznikajúce hnutie. V súvislosti so zastúpením maďarskej menšiny zdôrazňuje potrebu spájania síl a personálnej obnovy.

Strana Most-Híd už pred pár dňami uviedla, že rešpektuje rozhodnutie Józsefa Nagya nekandidovať za ňu v budúcoročných parlamentných voľbách. V súvislosti so vznikajúcim hnutím dodala, že hoci prípravný výbor hnutia Spolupatričnosť v maďarskom jazyku nazval "zjednotením", samotná iniciatíva vytvára priestor na ďalšie rozdrobenie maďarských voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok