Je to s rozpočtom zlé? Opozícia chce zvolať mimoriadny výbor

TA3 SITA
12.9.2019 12:47

Rozpočtová situácia na Slovensku je podľa opozičného hnutia OĽANO vážna, zvoláva preto mimoriadne zasadnutie parlamentného finančného výboru.

Na ňom chce počuť od ministra financií Ladislava Kamenického opatrenia, ktoré má pripravené na to, aby sa dosiahol vyrovnaný rozpočet tak, ako to bolo schválené Národnou radou SR a taktiež odsúhlasené v Bruseli. Termín rokovania výboru zatiaľ nie je známy.

Aktuálne totiž Slovensku Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vypočítala riziká tohtoročného rozpočtu v objeme vyše jednej miliardy eur, pri ktorých naplnení by namiesto plánovanej nuly skončili verejné financie so schodkom v objeme takmer 1,2 % HDP. Vláda pritom podľa poslanca za OĽANO Eduarda Hegera nerobí nič, aby tento vývoj zvrátila a na zostavenie budúcoročného rozpočtu si chce pomôcť iba vyťahovaním peňazí z vreciek občanov, pričom narážal na avizované zvyšovanie spotrebnej dane z tabaku.

Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii Heger, štát má pritom podľa prepočtov Útvaru hodnoty za peniaze priestor na šetrenie vo vlastných výdavkoch až v objeme 340 miliónov eur, ďalšie dve miliardy unikajú nedostatočnou efektivitou výberu dane z pridanej hodnoty. „Ladislav Kamenický situáciu nezvláda. Celé leto mal behať po ministerstvách a škrtať zbytočné výdavky. Namiesto toho sa rozhodol, že bude hasiť požiar tým, že siahne opäť hlboko ľuďom do vreciek,“ vyhlásil Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok