Bezák mohol prísť o úrad pre Sokolovo pochybné hospodárenie

TA3
18.7.2012 16:33

Odvolanie arcibiskupa Róberta Bezáka mohlo súvisieť s pochybným hospodárením na arcidiecéze z čias jeho predchodcu Jána Sokola. Naznačuje to list, ktorý prišiel do našej redakcie. Bezák ho minulý týždeň poslal nunciovi a biskupom.

Bezák začal hneď po svojom príchode do Trnavy robiť poriadky na arcidiecéze. Nariadil napríklad ekonomický audit, ktorý odhalil viacero podozrivých finančných operácií z éry Jána Sokola. Arcidiecéza nevedela zdokladovať desiatky miliónov korún. Arcibiskup sa preto obrátil na Vatikán.

"Od septembra 2009 som viackrát informoval Svätú stolicu o závažných problémoch spojených so stavom a hospodárením Trnavskej arcidiecézy za pôsobenia môjho predchodcu a žiadal som o vykonanie kontroly, ako aj o usmernenie, ako mám v tejto veci postupovať. Nedostal som však žiadne vyrozumenia," píše v dokumente Bezák.

Vatikán sa  závažnými podozreniami z éry Jána Sokola doteraz nezaoberal. Namiesto toho poslal apoštolskú vizitáciu priamo na Bezáka. O jej výsledkoch sa ale arcibiskup doteraz nič nedozvedel. Z Vatikánu mu prišli iba otázky, o ktorých sme informovali v predchádzajúcich dňoch.

"3. mája ma oslovil prefekt Kongregácie pre biskupov s niekoľkými pre mňa zarážajúcimi otázkami. Týmto listom mi zároveň boli obmedzené právomoci v oblasti správy majetkov," cituje dokument odvolaného arcibiskupa. Do hry v tom čase vstúpil nuncius Mario Giordana. 

Koncom júna vyzval Bezáka, aby odstúpil z funkcie. Arcibiskup to odmietol, lebo údajne nepoznal presné dôvody, ktoré ho mali pripraviť o úrad. Žiadal o stretnutie s prefektom Kongregácie pre biskupov, prípadne Svätým otcom. Stretnutia ale nepovolili. Otázne tak zostáva či o jeho vyhradách vedeli vo Vatikáne. Arcibiskup doteraz nemá ani oficiálny doklad o svojom odvolaní.

Bezák sa v liste zamýšľa aj nad skutočnými dôvodmi svojho odvolania. Naznačuje, že o funkciu mohol prísť aj bez vedomia pápeža. "Všetky uvedené skutočnosti vo mne vzbudzujú pochybnosti, či v skutku bolo vôľou Svätého otca tri roky po biskupskej vysviacke zbaviť ma pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy," uvádza.

K listu sa nechcel vyjadriť ani arcibiskup Zvolenský. Napriek tomu nám potvrdil, že list dostal. "Keďže ide o dokumenty, ktoré otec arcibiskup vybral z komunikácie, ktorá je krytá tajomstvom, nemám kompetenciu to hodnotiť," dodal Zvolenský.

Bezákov list

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok