Vážne porušenie koaličnej zmluvy, tvrdí SNS o zdražení cigariet

TA3 SITA TASR
11.9.2019 13:39

Slovenská národná strana žiadne zdražovanie cigariet nepodporí, vyhlásil predseda SNS Andrej Danko po zverejnení informácie, že vláda schválila zvýšenie daňového zaťaženia pre tabakové výrobky. Danko nechce zaťažovať peňaženky občanov. Kritizoval fakt, že sa o takýchto veciach dozvie až z médií. Mojim zámerom nebola politika, reagoval naňho minister financií.

Nikto nebol informovaný?

SNS nepodporí zvýšenie spotrebných daní z cigariet, tabaku a bezdymových tabakových výrobkov. Povedal to predseda SNS Andrej Danko, ktorý tak reagoval na vládou schválený návrh novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý predpokladá zvýšenie spotrebných daní tak, že cena najpredávanejších cigariet by mala stúpnuť o 40 centov na zhruba 3,80 eura za škatuľku a bezdymových tabakových výrobkov o 50 centov na približne 4 eurá za škatuľku. „Slovenská národná strana žiadne zdražovanie cigariet nepodporí,“ vyhlásil Danko s tým, že kvôli tomuto návrhu, o ktorom ho koaličný partner vopred neinformoval, hodlá zvolať koaličnú radu.

Šéf národniarov totiž tvrdí, že o návrhu na zvýšenie spotrebných daní nebol informovaný nie len on, ale ani predsedovia zvyšných koaličných strán Most-Híd a dokonca ani Smeru-SD, ktorého nominantom je aj minister financií Ladislav Kamenický. „Mne nebude nijaký minister robiť tlačovú besedu, kde ma informuje, že ideme zaťažovať ľudí. Nevidím dôvod na porušovanie koaličnej zmluvy ďalej. Ani jeden sme o tomto návrhu nevedeli. Ani Béla Bugár, ani Robert Fico o tomto návrhu nevedeli,“ povedal s tým, že koaličná rada by sa mohla stretnúť už vo štvrtok, prípadne pred mimoriadnou schôdzou parlamentu. 

Zároveň dodal, že peniaze, ktoré chce minister financií vybrať cez zvyšovanie daní na cigarety, by mohli byť vybrané aj iným spôsobom. Hovorí, že si vie predstaviť napríklad aplikáciu digitálnej dane, či zaťaženie nezdravých potravín. Zároveň má podľa neho vláda priestor aj na prijímanie motivačných opatrení na šetrenie v štátnej správe. Podľa Danka je ale úlohou ministra financií prísť s takýmito opatreniami vzhľadom na to, aké sú potreby rozpočtu.

Danko pre vzniknutú situáciu iniciuje zvolanie Koaličnej rady a berie to ako vážne porušenie koaličnej zmluvy zo strany ministerstva financií. 

Zvýšenie spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov malo priniesť do štátneho rozpočtu ročne približne 101 miliónov eur.

Kamenický: 101 miliónov malo pomôcť rozpočtu

Minister financií Ladislav Kamenický v parlamente reagoval, že jeho zámerom na vláde "nebola politika". "Ako minister financií som zdopovedný za to, že pripravujeme rozpočet na budúci rok. Tento príjem, ktorý je vo výške 101 miliónov eur, mal pomôcť zostavovaniu rozpočtu na budúci rok. Matematika nepustí, musíme hľadať priestor na to, ako rozpočet zostaviť, a nie je v tom žiadna politika," skonštatoval Kamenický.

Zároveň minister nechce, aby "sa vyvolávali zbytočné vášne" a ak bude pozvaný, zúčastní sa rád na koaličnej rade. "Čo sa týka fajčenia, nie je to len predmet nejakého spotrebného koša bežných ľudí. Je to opatrenie, ktoré najmenej vplýva na bežných ľudí," myslí si minister. Uviedol tiež, že sa chce riadiť zákonom o rozpočtových pravidlách. "Ak nechceme utŕžiť medzinárodnú blamáž, že nám Brusel vráti navrhovaný rozpočet, tak musíme robiť opatrenia na to, aby sme rozpočet vedeli zostaviť," dodal Kamenický.

„Fajčiari, ktorí boli medzi nami, to akceptovali. Ja mám tiež v okolí veľa priateľov, ktorí sú fajčiari, dokonca aj ja. Každý, kto fajčí, si asi uvedomuje, že bolo by lepšie nefajčiť a zo zdravotného hľadiska skôr upustiť od tohto. Samozrejme štát má z tejto dane veľké príjmy, ale musí ich použiť rozumne,“ povedal po rokovaní vládneho kabinetu Ladislav Kamenický s tým, že nikto z jeho kolegov z vlády nemal k tomuto návrhu žiadne pripomienky.

Most: Ak zdražovať, tak cigarety a alkohol

Predstavitelia strany Most-Híd podľa slov jej hovorkyne Kláry Debnár o návrhu MF nevedeli. "Pán Kamenický prvýkrát stojí pred neľahkou úlohou, ktorou je postavenie štátneho rozpočtu. Most-Híd vidí jeho snahu hľadať prostriedky ako náhradu za neplánované investície do opatrení na zvýšenie životnej úrovne obyvateľov, ktoré, mimochodom, taktiež nie sú v programovom vyhlásení vlády, ale sme o nich v koalícii rokovali. Rovnako budeme rokovať aj o pláne, respektíve návrhu ministra Kamenického," uviedla Debnár.

Hovorkyňa dodala, že Most-Híd nesúhlasí so zvyšovaním cien, ale ak by k takému kroku malo dôjsť, tak určite by to mali byť tabakové výrobky a alkohol.

Vláda schválila zvýšenie sadzieb

Spotrebná daň na cigarety aj bezdymové tabakové výrobky sa má zvýšiť. Vláda totiž schválila návrh ministerstva financií na zvýšenie sadzieb tak, že škatuľka najpredávanejších cigariet by mala zdražieť približne o 40 centov na 3,80 eura, bezdymové tabakové výrobky až o 50 centov na zhruba štyri eurá za škatuľku.

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického tieto zmeny mali priniesť v budúcom roku do rozpočtu celkovo vyše 100 miliónov eur. Väčšina by mala prísť zo zvýšenia dane na cigarety, až 95 miliónov eur, ďalších šesť miliónov eur by malo priniesť zdvojnásobenie spotrebnej dane na bezdymové tabakové výrobky. V ďalších rokoch by mal dodatočný výnos spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov stúpnuť na takmer 140 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok