Žiga kritizuje Ficov výrok: Mám pocit, že sa zastáva extrémistov

TA3 TASR
11.9.2019 13:42

Minister hospodárstva Peter Žiga má pocit, že Fico sa svojimi výrokmi v prípade odsúdenia exposlanca Milana Mazureka zastáva extrémistov. "Mám s tým problém," priznal po stredajšom rokovaní vlády.

Žiga kritizuje Ficov výrok: Mám pocit, že sa zastáva extrémistov
TASR/Martin Baumann

Gál: Je to absolútne cez čiaru

"Jedna vec je pomenovať niektoré problémy skupiny obyvateľov a druhá vec je zastávať sa extrémistov a komentovať výroky a rozhodnutia súdu," dodal minister hospodárstva. Potvrdil, že v strane o výrokoch svojho predsedu diskutujú, nechcel však tieto diskusie verejne komentovať.

Minister spravodlivosti SR Gábor Gál zopakoval, že obhajoba Mazureka zo strany Fica je pre neho "absolútne cez čiaru". Ako podotkol po stredajšom rokovaní vlády, je potrebné rešpektovať rozhodnutie súdu. "Neprináleží mi, aby som to komentoval. Nerobil som to ani v prípade, keď Najvyšší súd nerozpustil stranu Mariana Kotlebu. Akceptujem toto rozhodnutie, ale na druhej strane musím povedať, že fašisti a fašistická rétorika nepatrí do 21. storočia,“ poznamenal Gál. Pripomenul, že nedávno si verejnosť pripomínala deň holokaustu. Ako podotkol, ide o smutné udalosti a "skôr by sme sa mali ozývať opačne, aby takéto prejavy nevraživosti už neboli v demokratickej spoločnosti".

Podľa Rašiho bol použitý zlý slovosled

Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská Ficov komentár posudzovať nechcela, zdôraznila však, že je proti akejkoľvek forme extrémizmu a fašizmu. "Preto sú pre mňa slová pána Mazureka neakceptovateľné, myslím si, že bol za ne právoplatne odsúdený a mal byť odsúdený,“ povedal šéfka rezortu zdravotníctva.

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu a podpredseda Smeru-SD Richard Raši k Ficovmu vyjadreniu na margo rozhodnutia súdu v Mazurekovom prípade povedal, že v tomto prípade bol použitý asi zlý slovosled a bolo to myslené inak. Zároveň je vicepremiér presvedčený, že Fico to nemyslel tak, ako to bolo prezentované v médiách.

Fico: Povedal to, čo si myslí takmer celý národ

Predseda Smeru-SD Robert Fico vo videu na sociálnej sieti uviedol, že exposlanec Národnej rady SR Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Fico to vyslovil v súvislosti s právoplatným odsúdeným Mazureka za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Fico tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok