Atentátnik v Sýrii zabil ministra obrany aj prezidentovho švagra

TASR, SITA, TA3
18.7.2012 15:39

Sýrsky minister obrany Daúd Radžá prišiel o život a niekoľko ďalších vysokopostavených predstaviteľov vlády utrpelo zranenia pri dnešnom bombovom útoku na vládnu bezpečnostnú budovu v sýrskom hlavnom meste Damask.

Sýria je odhodlaná potrestať strojcov útoku

Dnešný "teroristický bombový útok" v Damasku je dielom "najatých rúk", uviedla dnes Sýria po samovražednom útoku, pri ktorom zahynul minister obrany i švagor sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Páchatelia budú prenasledovaní a "kriminálne gangy" zničené, citovala sýrska štátna televízia.

Atentátnik zaútočil na budovu vo chvíli, keď sa v nej stretávali ministri sýrskej vlády so šéfmi bezpečnostných služieb. Útočník pracoval ako ochrankár v úzkom kruhu prezidenta Asada. Sýria je "odhodlanejšia ako kedykoľvek predtým, aby čelila všetkým formám terorizmu a odťala každú ruku, ktorá ohrozuje národnú bezpečnosť," uviedli vo vyhlásení sýrske ozbrojené sily. Ktokoľvek si myslí, že zabitím popredných veliteľov môže na Sýriu vyvíjať nátlak, má "mylné predstavy," citovala zdroje sýrskej armády agentúra Reuters.

Výbuch si podľa neoficiálnych informácií vyžiadal štyri obete. Medzi nimi je sýrsky minister obrany Daúd Radžá a Asadov švagor, vysokopostavený vojenský predstaviteľ Asif Šavkát. Podľa prvých informácií zahynul aj sýrsky minister vnútra Muhammad Ibráhím Šár, neskôr to však štátna televízia poprela. Utrpel zranenia, jeho stav je však "stabilizovaný", uviedla.

Ťažké zranenia utrpel šéf sýrskej tajnej služby, ktorý sa podrobil operácii. Sýrska vláda vymenovala dnes za nového ministra obrany generála Faháda Džásima al-Fraídža.

Podľa Ruska sa práve odohráva rozhodujúci boj

Rusko uviedlo, že v Sýrii momentálne prebieha kľúčový boj, a preto odmieta Západom podporovanú rezolúciu OSN, ktorá by znamenala postavenie sa na stranu povstalcov. "V Sýrii sa odohráva rohodujúci boj. Prijatie rezolúcie by znamenalo jasnú podporu revolučnému hnutiu. A keď hovoríme o revolúcii, potom s tým OSN nemá nič do činenia," uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Bezpečnostná rada OSN má v súčasnosti na stole dva návrhy rezolúcie, o ktorých bude hlasovať v stredu. Okrem návrhu západných krajín ide aj o ruský návrh, ktorý však nehovorí o sankciách. Návrh predlžuje pozorovateľskú misiu OSN o tri mesiace a spomína tiež posilnenie politickej funkcie misie. Zároveň vyzýva obe strany sýrskeho konfliktu na okamžité zastavenie násilia a implementáciu mierového plánu vyslanca OSN Kofiho Annana. Ten sa však už dávno nedodržuje a povstalci v nedeľu spustili novú ofenzívu s cieľom dobyť Damask.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok