Vyznamenanie, vláda zlyhala. Aké sú reakcie na obsadenie Šefčoviča

TA3 TASR SITA
10.9.2019 15:43

Maroš Šefčovič zostáva podpredsedom Európskej komisie a jej nadchádzajúca šéfka mu pridelila novú agendu. Je to vyznamenanie pre Slovensko alebo náš eurokomisár dostal bezvýznamnú pozíciu? Pozrite, aké sú na Slovensku reakcie na jeho obsadenie.

Vyznamenanie, vláda zlyhala. Aké sú reakcie na obsadenie Šefčoviča
SITA/Diana Černáková

Je rád, že bude pravou rukou šéfky EK

Je to nielen osobné vyznamenanie, ale aj vyznamenanie pre Slovensko, tvrdí Maroš Šefčovič, ktorý bude po tretíkrát zastávať post podpredsedu Európskej komisie. Zároveň to podľa neho odráža proeurópske smerovanie Slovenska.

„Na jednej strane som rád, že mám byť pravou rukou Ursuly von der Leyen pre citlivé rokovania s Európskym parlamentom, pre národné parlamenty a pre znižovanie administratívnej a regulačnej záťaže, osobitne pre biznis. A zároveň ma teší, že dostávam portfólio, ktoré predstavuje nóvum – strategický výhľad – v rámci ktorého chceme identifikovať dlhodobé mega trendy, od ktorých závisí konkurencieschopnosť európskej ekonomiky. V mnohom nám na krk dýcha Čína, ale aj Spojené štáty, a preto potrebujeme strategický pohľad s presahom na legislatívu a iné iniciatívy Komisie. Aj preto by som mal politicky zodpovedať za Spoločné výskumné centrum, čo je akýsi mozgový trust Komisie," uviedol Šefčovič.

Šefčovič má podľa slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej dlhoročné skúsenosti a všetky predpoklady, aby funkciu komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a podpredsedu Komisie zvládol. Prezidentka zároveň Šefčovičovi blahoželá a želá veľa úspechov.

Premiér Peter Pellegrini oceňuje, že Slovensko tretíkrát obhájilo post podpredsedu Európskej komisie a Šefčovičovi zagratuloval. "Som presvedčený o tom, že Maroš Šefčovič sa bude venovať agende, s ktorou má skúsenosť zo svojho prvého pôsobenia v Európskej komisii. Priniesol vtedy konkrétne výsledky a pristupoval mimoriadne zodpovedne k finančným prostriedkom európskych daňových poplatníkov," uviedol Pellegrini, podľa ktorého EÚ potrebuje reformy, a to aj v rámci svojich inštitúcií.

Vracia sa do bezvýznamnejšej pozície

Nomináciu Maroša Šefčoviča, ktorý by mal v období rokov 2019 – 2024 zastávať pozíciu podpredsedu pre medziinštitucionálne vzťahy, nemôže strana Sloboda a Solidarita považovať za úspech. „Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa totiž vracia do bezvýznamnejšej pozície, ktorú už navyše zastával. Považujeme to za zlyhanie vlády na čele s Petrom Pellegrinim, ktorá opätovne nebola schopná vyrokovať pre Slovensko niektorú z top 5 pozícií v rámci Európskej únie,“ uviedol poslanec a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Vláda bez akejkoľvek sebareflexie prišla podľa liberálov s nomináciou kandidáta, ktorý vo vyhrotenej vnútroštátnej kampani neuspel na post hlavy štátu. „Vláda tiež nijako nebrala do úvahy fakt, že táto nominácia je päťročná, pričom je pravdepodobné, že už o pár mesiacov sa pomery na Slovensku zmenia. Bolo by teda rozvážne a pragmatické k nej pristúpiť v súčinnosti s opozíciou. V prípade nášho nominanta sa dá totiž očakávať pomerne zložitý proces tzv. grilovania v Európskom parlamente. Europoslanci sa pravdepodobne budú pýtať na viaceré kontroverzné výroky Maroša Šefčoviča počas volebnej kampane. V kritickom prípade je možné, že Slovensko bude požiadané aj o zmenu tejto nominácie,“ uzavrel Klus.

Predstavitelia OĽANO nomináciu Šefčoviča do slabšej pozície, ako zastával doteraz, považujú za výrazný neúspech vlády Pellegriniho. "Zo strany EK ide o 'adekvátnu odmenu' Marošovi Šefčovičovi za hodnotové piruety, ktoré predviedol počas prezidentskej kampane," uviedol Jaroslav Naď z hnutia OĽANO.

Bugár dúfa, že z postu vyťaží maximum

Podpredseda NR SR Béla Bugár predpokladá, že Maroš Šefčovič sa úlohy podpredsedu Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy zhostí úspešne a z nového postu vyťaží maximum. "Samotná úloha pre pána komisára nie je nová, ale staronová, disponuje potrebnými skúsenosťami. Okrem toho, okruh úloh ponúka priestor na to, aby sa zviditeľnil rovnako ako v predchádzajúcom období v oblasti energetiky," uviedol Bugár.

Maroš Šefčovič by mal byť v novej Európskej komisii podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Oznámila to predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen. Šefčoviča podobne ako ďalších 25 navrhnutých komisárok a komisárov čaká vypočúvanie pred Európskym parlamentom. Ak poslanci za Komisiu ako celok zahlasujú, exekutíva pod vedením von der Leyenovej sa ujme mandátu 1. novembra.

Maroš Šefčovič bol v Komisii Josého Manuela Barrosa komisárom pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež. Podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti bol v rokoch 2010 - 2014. Tretí raz (2014 - 2019) sa stal podpredsedom EK vedenej Jeanom-Claudom Junckerom zodpovedným za Energetickú úniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok