Dostal pokutu vo výške troch platov. Kiskov trest posúdi Ústavný súd

TA3 TASR
10.9.2019 11:22

Ústavný súd posúdi pokutu, ktorú v máji tohto roka uložil Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií vtedajšiemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Sankcia vo výške jeho trojmesačného platu sa týkala financovania jeho prezidentskej kampane.

Dostal pokutu vo výške troch platov. Kiskov trest posúdi Ústavný súd
SITA/Branislav Bibel

Druhý senát ÚS SR minulý týždeň prijal Kiskov návrh na preskúmanie rozhodnutia parlamentného výboru na ďalšie konanie. Vecou sa zaoberá senát zložený z predsedníčky Jany Laššákovej a sudcov Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára. Podľa informácie z ÚS o prijatí návrhu na ďalšie konanie rozhodol na neverejnom zasadnutí 5. septembra.

Bývalá hlava štátu má podľa výboru NR SR zaplatiť pokutu vo výške troch mesačných platov verejného funkcionára za to, že jej získaním majetkového prospechu vznikol záväzok. "Je mu uložená pokuta za to, že v oznámení za rok 2013 neuviedol záväzok, ktorý mu podľa väčšiny vo výbore vznikol tým, že za neho firma KTAG robila kampaň v roku 2013," uviedol po májovom uznesení výboru jeho podpredseda Róbert Puci (Smer-SD).

Kiska označil rozhodnutie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií za politické rozhodnutie a napadol ho na ÚS. Tvrdí pritom, že nikdy nemal záväzok voči firme Kiska Travel Agency, teda KTAG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok