Vojnový zločinec Csatáry skončil v Maďarsku v domácej väzbe

TASR, TA3
18.7.2012 13:41

Podľa vyhlásenia súdu Budapeštianska vyšetrovacia prokuratúra žiadala uvalenie väzby na podozrivého pre hrozbu úteku a schovávania sa. Hrozba úteku je vzhľadom na dobrý fyzický stav starého muža stále aktuálna, zdôvodnil súd svoj verdikt uvalenia 30-dňového domáceho väzenia.

Centrum Simona Wiesenthala 11. júla vyhlásilo, že chce dosiahnuť, aby maďarské úrady urýchlili proces stíhania Csatáryho. Muž, ktorý má teraz 97 rokov, čelí obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Csatáry (97) bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

Investigatívni žurnalisti najväčšieho britského bulvárneho denníka The Sun v nedeľu zverejnili článok, v ktorom informovali, že v Budapešti našli byt hľadaného vojnového zločinca a oslovili ho. Novinári zistili, že Csatáry býva v byte s dvoma spálňami. Jeho adresu nezverejnili, poskytli ju však maďarskej prokuratúre.

Zuroff: Zadržanie je iba začiatok

Zadržanie vojnového zločinca je iba začiatok procesu. K nemu však bol potrebný článok britského denníka The Sun a list prezidentovi Jánosovi Áderovi, povedal dnes pre maďarský server Hír24 riaditeľ jeruzalemského Centra Simona Wiesethala Efraim Zuroff.

Riaditeľ SWC ocenil, že maďarská polícia dnes v Budapešti zadržala Csatáryho. Ako však dodal, dúfa, že kauza už odteraz bude mať prioritu maďarských orgánov, najmä vzhľadom na Csatáryho pokročilý vek.
"Vysoký vek a skutočnosť, že doposiaľ unikali spravodlivosti, neospravedlňuje ani jedného vojnového zločinca zo žiadneho z jeho skutkov," zdôraznil Zuroff, podľa ktorého aj v prípade ďalšieho maďarského vojnového zločinca Sándora Képíróa bolo treba čakať štyri roky, kým sa začal súdny proces.

Bývalý maďarský policajný dôstojník, ktorého obviňovali z vykonania vojnových zločinov v Srbsku počas druhej svetovej vojny, zomrel vlani v septembri vo veku 98 rokov ešte pred vyrieknutím rozsudku.
Zuroff dnes ešte pred zadržaním Csatáryho apeloval na maďarského prezidenta Jánosa Ádera, aby pomohol postaviť vojnového zločinca pred súd.

Investigatívni žurnalisti najväčšieho britského bulvárneho denníka The Sun v nedeľu zverejnili článok, v ktorom informovali, že v Budapešti našli byt hľadaného muža a oslovili ho. Novinári zistili, že 97-ročný Csatáry býva v elegantnej štvrti hlavného mesta. Jeho adresu nezverejnili, oznámili však, že ju poskytli maďarskej prokuratúre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok