Conteho vláda získala dôveru, sľúbil slušnosť a menej hádok

TA3 TASR
9.9.2019 22:30

Dolná komora talianskeho parlamentu vyslovila v pondelok večer dôveru novej vláde Giuseppeho Conteho. V Poslaneckej snemovni ju podporilo 343 poslancov, 263 hlasovalo proti.

Pred parlamentom demonštrovali proti novému kabinetu a za vypísanie predčasných volieb prívrženci Ligy Severu a krajne pravicovej strany Fratelli d'Italia (Bratia Talianska). V utorok večer čaká Conteho vládu hlasovanie o dôvere v hornej komore parlamentu — Senáte. V poradí 66. talianska vláda zložila prísahu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu vo štvrtok. Druhý kabinet 55-ročného staronového premiéra Giuseppeho Conteho má 21 ministrov, medzi nimi má zastúpenie aj sedem žien. Koaličnú vládu vytvorili dve strany — protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a stredoľavicová Demokratická strana (PD).

Novým šéfom talianskej diplomacie je líder M5S Luigi Di Maio a novým ministrom hospodárstva Roberto Gualtieri z PD. Členkou nového Conteho kabinetu je aj ministerka vnútra Luciano Larmorgeseová. V úrade vymenila Mattea Salviniho z pravicovej Ligy Severu, ktorý v Conteho vláde riadil rezort vnútra počas 14 mesiacov. Ministrom obrany je Lorenzo Guerini z PD.

PD sa na vytvorení novej koalície s M5S, ktoré doteraz tvorilo vládu s pravicovo-populistickou Ligou Severu (LN), dohodla minulú stredu. Vytvorenie novej vlády s PD — niekdajším rivalom M5S — odsúhlasila minulý týždeň v utorok väčšina členskej základne M5S v internetovom hlasovaní. Conte jej zloženie oznámil v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok